Oglasi

Wigemark traži da se ne uvjetuje uspostava vlasti u BiH

Bosna i Hercegovina treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni u NATO, poručio je švedski diplomat.
'Željeli bismo vidjeti da se Bosna i Hercegovina kreće naprijed prema NATO-u', rekao je WigemarkAnadolija - Arhiva

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije EU-a u Sarajevu Lars-Gunnar Wigemark pozvao je u srijedu da se ne uvjetuje uspostava vlasti jer njeno nepostojanje paralizira zemlju i zaustavlja euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

"Najvažnije je nastaviti napore za uspostavu Vijeća ministara i izbor mandatara. Ne vjerujemo u preduvjete za uspostavu vlasti, ali razumijemo da postoje pitanja koja treba razjasniti. Nepostojanje vlasti paralizira i to je veliki problem", rekao je odlazeći specijalni predstavnik EU-a.

Švedski diplomat kazao je da je uspostava vlasti prioritet koji je Evropska unija postavila na početku, na čemu je jasno insistirao i komesar za politiku evropskog susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn tokom posjete Bosni i Hercegovini u martu ove godine.

ANP tehničko pitanje

Gotovo 11 mjeseci nakon održanih izbora nije uspostavljeno državno Vijeće ministara.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik povukao je u utorak zahtjev za održavanje sjednice državnog vrha na kojoj bi posve izvjesno pao njegov prijedlog za mandatara Vijeća ministara jer članovi Predsjedništva izabrani u Federaciji BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uvjetuju uspostavu vlasti podnošenjem dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, a što ne podržava srpska strana.

Wigemark, koji je posredovao u potpisivanju dokumenta o uspostavi vlasti između čelnika vodećih nacionalnih stranaka – HDZBiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika – ocijenio je da je taj sporazum dobar osnov za koalicijsku vladu.

"Ne čini se da postoji neka alternativa. Bosna i Hercegovina treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni u NATO", smatra posebni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, predaja ANP-a predstavlja tehničko, a ne političko pitanje.

"Željeli bismo vidjeti da se Bosna i Hercegovina kreće naprijed prema NATO-u. Srbija održava odnose s NATO-om, pa ako Srbija to može učiniti, može i Bosna i Hercegovina. To se ne događa, zemlja je u zastoju, a najviše su pogođeni građani", dodao je.

Pozvao je vodeće političare da postignu kompromis te odustanu od zapaljive retorike i do 5. septembra, koji su sebi postavili kao rok, uspostave državnu vlast.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.