Wigemark: Sada se ne treba povlačiti u rovove

Važno je da političari sjednu zajedno, da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionirati, naglasio je Wigemark (Fena)

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark žali što nisu održane sjednice Predsjedništva BiH i nije imenovan mandatar za sastavljanje Vijeća ministara BiH, prenosi Fena.

“Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO-u i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku nitko ne govori o članstvu”, rekao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Cilj Bosne i Hercegovine je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno na sastanku čelnika vodećih političkih stranaka u BiH, “bit će potrebne neke dodatne odluke da bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a”.

‘Važno je da svi stanu na loptu’

“Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjeseci, a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opći interes građana koji žive u oba bh. entiteta”, naveo je Wigemark.

Smatra da nedavno potpisani sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli čelnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), “jeste dobar polazni osnov”.

“Kada se formiraju vlasti, bit će na njima da implemeniraju taj načelni dogovor. Kao i svaki drugi politički dogovor i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sjednu zajedno, da razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionirati”, naglasio je Wigemark.

‘Nije potrebno pretjerivati’

Misli i da “postoji neko praktično rješenje za sva pitanja, ali da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizirati bilo koje od tih pitanja jer nema mjesta za to”.

“Volio bih ohrabriti i članove Predsjedništva BiH, i sve druge političke čelnike u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritiziraju jedni druge i pokušaju naći rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima. Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost”, rekao je Wigemark.

Prema njegovim riječima, “BiH jeste dio EU i važno je da se to pitanje riješi što prije”.

Za EU je, istaknuo je na kraju, važno da će mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU doći na dnevni red, a u tom trenutku bit će promatrano postoji li formirana vlast u zemlji i može li nastaviti kretanje na tom putu.

Izvor: Agencije