Wieler: Italijanski scenarij moguć je u Njemačkoj

U Njemačkoj je trenutno više od 55.000 osoba inficirano korona virusom (EPA)

Lothar Wieler, predsjednik Institua ‘Robert Koch’ (RKI), smatra kako je moguće da njemačke bolnice zbog širenja korona virusa dođu do granica svojih kapaciteta.

Za Frankfurter Allgemeine Zeitung je rekao da se mora računati s tim da trenutni kapaciteti neće biti dovoljni, prenosi Tanjug.

U vezi niske stope smrtnosti u Njemačkoj, kazao je da je to, prije svega, zbog činjenice da se u Njemačkoj provodi veliki broj testova, ali i upozorio da to može biti iluzija.

“Stanje kao u Italiji moguće je i u Nemačkoj”, naglasio je Wieler, navodeći kako ne može isključiti mogućnost da će biti više pacijenata nego što ima respiratora.

To što je pandemija u Njemačkoj, u međunarodnom poređenju, relativno blaža smatra da je to zbog populacije onih koji su oboljeli.

Nema brzog povratka u normalnost

“Najprije su u Njemačkoj virusom bile pogođene osobe koje ne spadaju u rizične grupe, jer su mnogi u lancu prenošenja virusa bili, na primjer, na skijanju. Ako dođe do prenošenja u domove za stare i bolnice, prijeti opasnost da se udio rizičnih grupa poveća”, naglasio je čelnik RKI-a.

Razmišljanja o brzom povratak u normalnost Wieler smatra pogrešnim putem iz krize.

“Iz medicinskog ugla, želim da što duže izdržimo prostorno distanciranje”, rekao je on, dodajući da je Njemačka još na početku vala i da se pandemija mora ozbiljno shvatiti.

U Njemačkoj je trenutno više od 55.000 osoba inficirano korona virusom, koji je u toj državi odnio više od 400 života.

Izvor: Agencije