WHO za ograničenje prodaje herbicida

Francuska agrokemijska korporacija Monsanto optužena je da njen preparat protiv korova uzrokuje maligna oboljenja kod ljudi. Kompanija je naručila zasebno naučno istraživanje radi ispitivanja navedenih optužbi. U međuvremenu je Svjetska zdravstvena organizacija uputila apel francuskoj Vladi da ograniči prodaju Monsantovih proizvoda.

Veliki farmeri i mali uzgajatelji vrtova suočeni su sa sličnim izazovima. Korov i insekti zadaju glavobolje i jednima i drugima. Razni proizvođači nude svoje proizvode kao rješenja. Među njima je i “Round Up” – herbicid koji uništava korov. Njegov ključni sastojak je glifosfat – hemikalija koju je 1970. godine otkrila korporacija Monsanto.

Međutim, nedavni izvještaj WHO uvrstio je ovu hemikaliju među uzročnike kancerogenih oboljenja kod ljudi. Tvrdnja koju Monsanto žestoko odbacuje.

‘Neistiniti navodi’

“Mi u Monsantu smatramo da su ti navodi apsolutno neistiniti, jer se nije došlo ni do jednog novog otkrića na temelju kojeg bi neko mogao reći da je naš proizvod kancerogen”, kaže Yann Fichet iz Monsanta.

Alexandre Guillet je vlasnik farme u Normandiji. Tu uzgaja pšenicu, uljanu repicu i još nekoliko usjeva. Kaže kako ne bi mogao voditi profitabilnu operaciju bez “Round Upa”, budući da njime ubija tvrdoglavi korov. Dodaje kako su farmeri poput njega obučeni da odgovorno koriste ovaj proizvod.

“Farmeri imaju na raspolaganju razne alate i uvijek koriste pravi proizvod u pravo vrijeme i u propisanim količinama. A količine ovise od godišnjeg doba, usjeva i korova kojeg se želite riješiti”, kaže Guillet.

Kao reakciju na izvještaj WHO-a, francuska Vlada uvela je ograničenja na prodaju “Round Upa”. Od januara, botanički centri morat će ukloniti ovaj proizvod sa polica. Ljudi će ga i dalje moći kupovati, ali samo putem narudžbi. Ove restrikcije neće vrijediti za farmere. Ekolozi tvrde da vladine mjere nisu dovoljne.

Opasan i za ljude

“Tražimo da se u potpunosti zabrani prodaja i uzgajivačima vrtova, i farmerima. Proizvod je opasan i za ljude, i za okolinu. Vlada ne bi smjela donositi ovako polovične mjere”, smatra Nadine Lauverjat, aktivistica udruženja Generations Futures.

“Potrošači na Zapadu očekuju da njihova hrana bude kvalitetna i jeftina, što farmeri uspijevaju isporučiti zahvaljujući hemikalijama. Ukoliko neko želi biti 100 posto uvjeren da jede hranu koja nije bila u kontaktu s pesticidima i herbicidima, koristi organsku hranu, koja je i skuplja”, izvještava reporterka Al Jazeere, Jacky Rowland.

To je dilema koja muči vladu, velike korporacije i obične ljude – kako vagati prednosti industrijske proizvodnje sa zdravstvenim i drugim rizicima. Jednostavnog odgovora na ovo pitanje nema.

Izvor: Al Jazeera