Oglasi

WHO: Vakcina protiv Zika virusa za 18 mjeseci

Trenutno postoje dva kandidata za vakcinu koja bi se mogla naći u proizvodnji.
Marie-Paule Kieny je rekla da 15 kompanija istovremeno radi na vakcini protiv virusa ZikaAP

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da se široka upotreba vakcine protiv opasnog virusa Zika može očekivati tek za 18 mjeseci.

Marie-Paule Kieny, pomoćnica direktora WHO, izjavila je da se akcija te agencije Ujedinjenih naroda protiv širenja virusa Zika "odvija veoma brzo".

Napomenula je kako je 15 kompanija ili grupa određeno kao mogući učesnici u potrazi za vakcinom protiv virusa.

Dodala je da vjeruje kako sve više postoji moguća povezanost tog virusa, koji se do sada najviše proširio po Latinskoj Americi i nenormalno malih glava kod novorođenčadi.

Istraživanja u toku

Istakla je da trenutno postoje dva kandidata za vakcinu koja bi se mogla naći u proizvodnji.

Jednu je napravio američki Nacionalni institut za zdravlje, a drugu kompanija Bharat Biotech iz Indije.

Napomenula je da će u narednih nekoliko sedmica ljekari moći ustanoviti vezu između virusa Zike i dva poremećaja: mikrocefalije kod beba i Guillain-Barre sindroma kod odraslih osoba.

Simptomi bolesti su slabost u mišićima, otežano disanje, promjena krvnog pritiska i pulsa, gubitak osjećaja za promjenu temperature, a može nastati i paraliza.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.