WHO: Vakcina protiv korone za sve, kao javno dobro

Do ekonomskog oporavka u svijetu moglo bi doći znatno brže ako vakcina protiv COVID-a 19 bude na raspolaganju svima, rekao je čelnik WHO-a (EPA)

Do ekonomskog oporavka u svijetu moglo bi doći znatno brže ako bilo koja vakcina protiv COVID-a 19 bude na raspolaganju svima, kao javno dobro, rekao je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus govoreći na video panelu sa članovima Sigurnosnog Foruma u Aspenu, SAD, prenijela je TV mreža NBC.

Reuters izvještava da je čelnik WHO-a ukazao da bi otvoren pristup za sve stanovnike planete vakcini i svim drugim sredstvima protiv korone zapravo pomogao da se svijet brže oporavi od posljedica pandemije.

‘Nije dobro ponašati se nacionalno’

“Ekonomski oporavak bio bi brži, a šteta od korona virusa manja. Ponašati se nacionalno kada je vakcina u pitanju nije dobro i neće nikome pomoći”, ukazao je Ghebreyesus, prenio je Tanjug.

Upitan da prokomentariše najavljenu rusku vakcinu, direktor za vanredne situacije u WHO Michael Ryan rekao je da svaka vakcina mora da prođe kroz niz ispitivanja kako bi bila sasvim pouzdana i sigurna i uputio apel svima koji budu uspjeli da izrade vakcinu da njenu efikasnost prikažu na tradicionalni klinički način.

Izvor: Agencije