Oglasi

WHO: Vakcina protiv ebole stopostotno uspješna

Iz WHO-a trenutno traže regulatorno odobrenje koje će vakcinu „rVSV-EBOV“ pustiti u globalno korištenje.
Eksperimentalna vakcina izrađena je pod vodstvom WHO-a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Gvineje i međunarodnim organizacijamaReuters - Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi kako je eksperimentalna vakcina protiv ebole stopostotno uspješna.

Iako ova vakcina nije bila na raspolaganju 2014. kada je u nekim afričkim zemljama izbila epidemija ebole, vjeruje se kako će ona biti od vitalnog značaja u godinama koje slijede.

Iz WHO-a trenutno traže regulatorno odobrenje koje će vakcinu „rVSV-EBOV“ pustiti u globalno korištenje, najkasnije do 2018. godine.

„Ako epidemija ebole opet izbije, više nećemo biti bespomoćni kao što smo bili prije dvije godine. Svijet si ne može priuštiti ljudsku katastrofu kakva je bila tada“, izjavila je za New York Times vodeća istraživačica Marie-Paule Kieny iz WHO-a.

Epidemija ebole 2014. godine u zapadnim zemljama Afrike odnijela je više od 10.000 života.

Djeca u fokusu

Povremeni novi slučajevi zaraze i dalje se javljaju u Gvineji gdje naučnici isprobavaju tehniku takozvane „prsten vakcinacije“.

Ni kod jednog od 5.837 pacijenata ebola se nije vratila nakon vakcinacije eksperimentalnom vakcinom, navodi WHO, dodajući kako su napori sada usmjereni na djecu na kojoj se vakcina još nije koristila.

Eksperimentalna vakcina izrađena je pod vodstvom WHO-a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Gvineje i međunarodnim organizacijama.

Virus ebole prvi put je otkriven 1976. godine. Najveća epidemija ovog virusa izbila je 2014. godine, prvo u Africi, a zatim i u drugim dijelovima svijeta. Do ove godine ljekari nisu pronašli prikladnu vakcinu niti način liječenja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.