WHO upozorava: Najgore je tek pred nama

Ovo je virus koji mnogi još ne razumiju, upozorio je Ghebreyesus (EPA)

Najgore je tek pred nama, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Vjerujte nam. Najgore je tek pred nama. Hajde da spriječimo ovu tragediju. To je virus koji mnogi još ne razumiju”, upozorio je Ghebreyesus u vrijeme kada mnoge zemlje počinju da ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja korona virusa, javlja AP.

Nije obrazložio zašto misli da bi pandemija od koje je, prema podacima stranice Worldometers, preminulo više od 170.000 ljudi, dok je više od 2,4 miliona zaraženo, mogla da se pogorša.

Ghebreyesus je pandemiju korona virusa uporedio sa “španskom groznicom” poslije Prvog svjetskog rata.

“Ima vrlo opasnu kombinaciju i ovo se ponovo događa prvi put u sto godina, kao groznica 1918, koja je ubila do 100 miliona ljudi.

Sada imamo tehnologiju, možemo da spriječimo tu katastrofu, možemo da spriječimo takvu vrstu krize”, rekao je direktor WHO-a novinarima u Ženevi.

Postepeno ublažavanje mjera

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da svako ublažavanje mjera karantene protiv širenja novoga korona virusa mora biti postupno, jer budu li ograničenja prebrzo ublažena, zaraza će izbiti ponovno.

Mjere karantina pokazale su se učinkovite i ljudi moraju biti spremni za nov način života kako bi društvo moglo funkcionirati dok je korona virus pod kontrolom, rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Tihi okean, prenosi Hina,

Moramo prilagoditi svoje živote i zdravstvene sisteme epidemiji, rekao je Kasai na konferenciji za novinare.

“Barem dok ne bude vakcine ili vrlo djelotvornog lijeka, taj proces mora nam postati normalan”, naglasio je.

Vlade smatraju da bi ukidanje mjera trebalo provoditi pažljivo i u fazama te nastaviti pratiti epidemiološku situaciju, rekao je.

“Pojedinci i društvo moraju biti spremni za nov način života”, zaključio je.

Premda je zapadni Tihi okean proteklih sedmica puno manje pogođen epidemijom od SAD-a ili Evrope, povećao se broj zaraženih u Japanu i Singapuru, među ostalim zemljama. 

Kasai je također upozorio da pandemija ne smije narušiti programe vakcinacije protiv drugih bolesti kao što su dječja paraliza, ospice ili rubeola.

U protivnom zapadni Tihi okean mogla bi pogoditi nova kriza kad su zdravstveni sistemi već preopterećeni.

Izvor: Agencije