Oglasi

WHO upozorava na prekid dostava vakcina i zaliha hrane

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su globalne pošiljke vakcina protiv drugih bolesti u obustavi zbog pandemije korona virusa.
U aprilu su obustavljene globalne pošiljke vakcinaEPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je u utorak da ubrzava pošiljke dijagnostičkih testova i zaštitne opreme za COVID-19, pri čemu je novi fokus Latinska Amerika, te upozorila da su zbog pandemije korona virusa u obustavi globalne pošiljke vakcina protiv drugih bolesti.

Paul Molinaro, voditelj WHO-ovog Odjela za podršku i logistiku, rekao je u Ženevi, sjedištu organizacije, da su globalne pošiljke vakcina obustavljene u aprilu.

Ako se takva situacija dogodi i u maju, postojat će rupe u imunizaciji, kao i prekidi u opskrbi hranom.

Panama distributivni centar

"Vidjeli smo kako se sistematski gasi međunarodni zračni saobraćaj, o kojem smo ovisni, tako da smo sada u fazi kad za to trebamo tražiti rješenja", rekao je Molinaro na virtualnom brifingu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Dodao je da su "uvijek bili spremni prihvatiti više ponuda" komercijalnih aviokompanija.

Panama će poslužiti kao centar regionalne distribucije lične zaštitne opreme i drugih zaliha u Latinskoj Americi, rekao je na kraju Molinaro.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.