WHO upozorava na najgore širenje ebole dosad

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stiže upozorenje na najgore širenje virusa ebola do sada, no za taj virus još nema lijeka.

Ako se ebola ne zaustavi, posljedice bi mogle biti katastrofalne, upozorava čelnica WHO Margaret Chan, koja je zbog toga pokrenula plan vrijedan više od 74 milijuna eura na summitu čelnika zapadnoafričkih zemalja.

Čelnici Sijera Leonea, Liberije i Gvineje složili su se o stvaranju izolirane zone u samom srcu izbijanja bolesti nakon što su se susreli sa šeficom WHO-a.

“Morate podržati izvanredne mjere i odlučnost triju predsjednika i njihovih zemalja pružanjem iskustva stručnjaka, laboratorijskih kapaciteta, zaštitne odjeće i drugih izvora, uključujući i financijske”, poručila je Margaret Chan međunarodnoj zajednici.

Vanredno stanje

Sijera Leone i Liberija su prethodno proglasile izvanredno stanje zbog epidemije ebole. U nastojanju da spriječi širenje virusa, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 100 milijuna dolara vrijedan plan za suzbijanje te bolesti.

U borbi protiv epidemije, koja je do sada odnijela najmanje 720 života, zdravstveni radnici liječe pacijente zaražene ebolom u bolnici u Sijera Leoneu. To je utrka s vremenom, jer liječnici strahuju da epidemija polako izmiče kontroli.

“Nekoliko muškaraca je umrlo. Svi smo uvjereni da se radi o eboli. Nažalost, ebola je tu. Ako budemo slušali upute – izborit ćemo se, ako ne – ebola će se raširiti”, kaže nastavnik Michael Bockarie.

I druge države su proglasile stanje uzbune. Američki mirovni korpus evakuira 340 dobrovoljaca iz Gvineje, Sijera Leonea i Liberije.

U Nigeriji je zabilježen slučaj jednog Liberijca koji je umro od ebole. Vlasti pokušavaju razmrsiti situaciju. Na međunarodnim aerodromima instalirana je oprema predviđena za pregled sumnjivih slučajeva.

Strah od pogoršanja situacije

“Uspjeli smo skrenuti pažnju avioprijevoznicima da se pobrinu da na avion ne uđe netko zaražen ebolom. Također smo se pobrinuli da se vodi računa o manifestaciji bolesti čim su putnici spremni za ukrcavanje. Imamo i stručnjake na terenu koji pregledavaju putnike, posebno one koji dolaze iz zaraženih područja”, kaže Yakubu Datti iz Uprave za civilno zrakoplovstvo Nigerije.

Epidemija u Nigeriji imala bi golem utjecaj ne samo na tu zemlju nego i na cijelu regiju.

“Ovdašnje vlasti se nadaju kako će te mjere pomoći da se u Nigeriji zaustavi širenje virusa. Ipak, mnogi strahuju da bi se epidemija mogla proširiti kroz nigerijske porozne kopnene i pomorske granice”, izvještava iz Abuje reporter Al Jazeere Ahmed Idris.

Virus ebole izuzetno je zarazan i prenosi se bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, naročito tjelesnim tekućinama. Neki kažu da i način ishrane pomaže širenju bolesti. Kombinacija lošeg obrazovanja i straha da liječenje podrazumijeva potpunu izolaciju, dodatno usložnjavaju problem.

“Brine ih to što neće moći biti u kontaktu sa svojim obiteljima, jer znaju da će biti izolirani, a jasno im je i zašto. Ipak, ne žele umrijeti sami”, objašnjava klinička psihologinja Ane Bjorn-Fieldsaeter.

To je ono što dodatno usložnjava problem borbe protiv bolesti.

Ova epidemija je najgora dosad zabilježena u ovom dijelu svijeta, a države i medicinski stručnjaci očekuju da bi se situacija mogla i dodatno pogoršati.

Šefica SZO-a Margaret Chan potvrdila je da se epidemija ebole u zapadnoj Africi širi brže nego mobilizacija za njeno zaustavljanje. Ona je upozorila na mogućnost katastrofalnih posljedica i rizika širenja epidemije na ostale države.

Smrtnost blizu 60 posto

“Sadašnji međunarodni i nacionalni napori spasilačkih ekipa gotovo su neadekvatni”, izjavila je Chan na regionalnom summitu o epidemiji ebole, koji se održava u Conakryju, prenose agencije.

Dodala je da se nada da je ovaj sastanak prekretnica u borbi protiv epidemije. Dužnosnici WHO-a održat će 6. i 7. kolovoza hitan sastanak o virusu ebola i o dodatnim mjerama za borbu protiv ove bolesti.

Od epidemije virusa ebola u Africi, preminulo je 729 ljudi u Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu, od čega 57 osoba za četiri dana, objavila je ranije SZO. Smrtnost aktualne epidemije je blizu 60 posto, ali je poznato da ebola može ubiti do 90 posto zaraženih.

Simptomi ove hemoragične groznice su vanjsko krvarenje, veliko unutarnje krvarenje, povraćanje i dijareja. Za ebolu nema lijeka niti cjepiva, ali osobe koje prime tretman odmah nakon što se zaraze imaju veće šanse da prežive.

Bolest se prvi put pojavila 1976. godine u Demokratskoj Republici Kongo i dobila je ime po jednoj tamošnjoj rijeci.

Izvor: Al Jazeera i agencije