WHO upozorava na dramatičan razvoj pandemije u Africi

'Porastao je broj zemalja, kao i broj zaraženih u Africi', rekla je čelnica WHO-a (EPA)

Regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Afriku Matshidiso Rebecca Moeti upozorila je u petak na “dramatičan razvoj” epidemije bolesti COVID-19 u Africi, gdje je četrdesetak zemalja zahvaćeno zarazom, dok je prije mjesec to bila samo jedna.

“Stanje je vrlo zabrinjavajuće, uz dramatičan razvoj. Porastao je broj zemalja i broj zaraženih osoba”, rekla je ona za kanal France24, prenosi Hina.

Prije mjesec samo je jedna zemlja u afričkoj regiji WHO-a, odnosno u Supsaharskoj Africi i Alžiru, bila zahvaćena zarazom; dvije sedmice kasnije bilo je zahvaćeno pet zemalja s 50 slučajeva.

“Sada, u posljednje dvije sedmice, tri dana, imamo 39 zemalja s približno 300 slučajeva dnevno ili ukupno 2.234 zaraženih dosad”, precizirala je Moeti.

“Dosad je umrlo 40 osoba, dok ih je otprilike 70 ozdravilo”, pojasnila je i pozvala afričke zemlje na intenziviranje svih akcija, uz podršku WHO-a i partnera.

Kuće s velikim porodicama

Prema podacima AFP-a, na osnovu službenih izvora, u petak u 12 sati Afrika je bilježila već 3.300 slučajeva zaraze i više od 90 umrlih.

Unatoč mjerama koje je preduzelo četrdesetak afričkih zemalja, poput ograničenja kretanja, izolacije sumnjivih slučajeva, zabrane vjerskih i sportskih okupljanja, zatvaranja škola u 25 zemalja, taj kontinent slabo je pripremljen za veliku sanitarnu krizu, priznala je Moeti.

Rekla je da se u afričkim domaćinstvima živi u velikim porodicama, pa je teško smanjiti mogućnost širenja virusa.

Ipak je kazala da postoje rezultati nekih nastojanja.

Prije nekoliko sedmica samo je u dvije zemlje postojala mogućnost dijagnosticiranja, dok je to sada moguće u njih 42.

Izvor: Agencije