Oglasi

WHO upozorava da se virus širi u Bejrutu, a 50 posto bolnica nije funkcionalno

Tri velike bolnice su potpuno uništene u eksploziji, a mnoge druge su jako oštećene tako da im je znatno smanjen kapacitet.
Eksplozija je uzrokovala veliku štetu na zgradama i bolnicama širom gradaEPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da bi broj zaraženih korona virusom u Libanu mogao rasti nakon što je polovina zdravstvenih ustanova u Bejrutu oštećena u razornoj eksploziji prošle sedmice.

Richard Brennan, regionalni direktor WHO-a za vanredne situacije, rekao je nakon procjene 55 klinika i zdravstvenih ustanova u libanskoj prijestolnici da "više od 50 posto nije funkcionalno", prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Prema službenim podacima, u eksploziji u bejrutskoj luci 4. augusta poginula je najmanje 171 osoba, a povrijeđeno je 6.000 ljudi.

Eksplozija je uzrokovala veliku štetu na zgradama i bolnicama širom grada.

Zabrinjavajući rast zaraženih

Tri velike bolnice su potpuno uništene u eksploziji, a mnoge druge su jako oštećene tako da im je znatno smanjen kapacitet, rekli su dužnosnici.

Predstavnica WHO-a u Libanu, Iman Shankiti, rekla je da nedostaje 500 do 600 bolničkih kreveta u Bejrutu usljed eksplozije.

Brennan je također upozorila na "zabrinjavajući rast" broja slučajeva korona virusa u Libanu nakon eksplozije.

"Jučer smo imali u Libanu najveći dosad zabilježeni broj slučajeva COVID-a 19", kazala je.

Libansko ministarstvo zdravstva saopćilo je u utorak da je zabilježeno 309 novih slučajeva tako da je ukupan broj 7.121. Ukupno je dosad umrlo 87 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.