WHO: Ukidati mjere za međunarodna putovanja

Porast broja zaraženih u mnogim dijelovima svijeta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanja (EPA)

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je državama širom sveta da bi trebalo da postepeno ukidaju mere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima.

SZO je preporučila da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu.

Porast broja zaraženih u mnogim delovima sveta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje, podseća Reuters.

Karantin nakon procjene rizika

SZO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i koristi i odrede prioritete, pre nego što nastave sa međunarodnim putovanjima.

Ta agencija UN navodi da bi, pri donošenju odluka, države trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mere koje su na snazi.

SZO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti.

Upozorava i da ne postoji “nulti rizik” kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva korona virusa u međunarodnim putovanjima.

Izvor: Agencije