WHO: U Siriji za četiri godine napadi na 500 zdravstvenih ustanova

Dvije trećine napada dogodilo se na sjeverozapadu Sirije (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da je dokumentirala više od 500 vojnih napada na zdravstvene ustanove u Siriji od 2016, kada je počela sistemski prikupljati podatke.

Dvije trećine napada dogodilo se na sjeverozapadu Sirije, gdje su se borbe pojačale u posljednjim mjesecima zbog ofanzive sirijske vojske, potpomognute ruskim snagama, protiv posljednjeg uporišta proturskih pobunjenika u zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija i Turska, koje podržavaju suprotstavljene strane u građanskom ratu, dogovorile su prošle sedmice primirje, koje je samo neznatno kršeno.

Prema WHO-u, od 2016. do 2019. dogodila su se 494 napada, a 2020. organizirano ih je još devet, koji su odnijeli deset života.

Namjerni napadi na bolnice

Od januara 2016. do danas poginulo je 480 zdravstvenih radnika i pacijenata, piše u izvještaju WHO-a.

“Zabrinjava što smo došli do tačke kada se napadi na zdravstvo – što međunarodna zajednica ne bi trebala tolerirati – uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto na što smo navikli”, rekao je Richard Brennan, regionalni direktor WHO-a za vanredne situacije u istočnom Sredozemlju.

Tvrdi da je u funkciji samo polovina zdravstvenih ustanova na sjeverozapadu Sirije, gdje je približno milion raseljenih.

Zvaničnici Ujedinjenih naroda više su puta prozvali sirijsku vladu i njene saveznike zbog “namjernih” napada na bolnice, škole i druge ustanove.

Izvor: Agencije