Oglasi

WHO: U Jemenu možda i 113.000 slučajeva kolere

U sukobima je uništen veći dio osnovne infrastrukture, uključujući sisteme vodosnabdijevanja i kanalizacije.
Jemen, BolnicaJemen je poprište jedne od najvećih epidemija kolere u modernom vremenuEPA - Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je u Jemenu vjerojatno epidemijom kolere zahvaćeno 113.000 ljudi.

Jemen je poprište jedne od najvećih epidemija kolere u modernom vremenu, prenosi Anadolija.

Ured WHO-a u Jemenu objavio je da u Jemenu od siječnja do danas imaju 113.000 sumnjivih slučajeva kolere.

Kako su naveli, 56 posto slučajeva kolere potvrđeno je ispitivanjem u laboratoriji, a u 29 posto slučajeva dokazano je da je kolera uzrok smrti.

Najveća humanitarna katastrofa

Jemen je opterećen nasiljem od 2014. godine, kada su pobunjeni Husi zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Kriza je eskalirala 2015. godine, kada je saudijska vojna koalicija pokrenula razarajuće zračne napade u Jemenu, u nadi da vrati teritorij pod kontrolom Husa.

U sukobima je uništen veći dio osnovne jemenske infrastrukture, uključujući sustave vodoopskrbe i kanalizacije, što je dovelo do toga da mnoge organizacije situaciju u Jemenu opišu kao jednu od najvećih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.