WHO: Slučaj AstraZenece poziv na uzbunu

AstraZeneca je obustavila ispitivanja u kasnoj fazi, nakon što je učesnik u Velikoj Britaniji obolio od neuroloških simptoma (EPA)

Pauza koju je farmacuetska kompanija AstraZeneca odredila s izumom vakcine za korona virus, nakon što je jedan od učesnika ispitivanja obolio, predstavlja “poziv na uzbunu”, ali ne bi trebala obeshrabriti istraživače, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Ovo je poziv na uzbunu, da bismo prepoznali da postoje usponi i padovi u kliničkom razvoju i da moramo biti spremni”, rekla je naučnica WHO-a Soumya Swaminathan na virtuelnom brifingu iz Ženeve.

“Ne moramo biti obeshrabreni. Te se stvari dešavaju”, kazala je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obustavljena ispitivanja

Svjetske vlade očekuju da vakcina pomogne okončanju pandemije COVID-19, koja je prouzrokovala više od 900.000 smrtnih slučajeva i globalna ekonomska previranja, a WHO je označio vakcinu AstraZenece, koja se razvija s Univerzitetom Oxford, kao najperspektivniju.

Međutim, proizvođač lijekova je ove sedmice obustavio ispitivanja u kasnoj fazi, nakon što je učesnik u Velikoj Britaniji obolio od neuroloških simptoma.

Izvor: Agencije