WHO: Situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća, spriječiti skupove

U Hrvatskoj je do danas zabilježeno 84.209 zaraženih, od kojih je 1.049 preminulo (Damir Špehar / Pixsell)

U Crnoj Gori je registrovan 161 novi slučaj infekcije korona virusom, dok su od posljedica virusa preminule još dvije osobe, javlja agencija Anadolija.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 757 uzoraka na korona virus, među kojima je 161 bio pozitivan. Navodi se da je u Podgorici registrovano 58 novih slučajeva a u Nikšiću 37.

“Prijavljena su dva smrtna ishoda kod pacijenata iz Bijelog Polja i Plava, koji su rođeni 1956. i 1953. godine i liječeni u Opštoj bolnici u Beranama. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom od početka juna je 114, a od početka godine 123”, kazali su iz Instituta.

Ukupan broj aktivnih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.246, nakon što je prethodno ta zemlja broj zaraženih od korona virusa bila svela na nulu.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Crnoj Gori Mina Brajović ocijenila je danas da je epidemiološka situacija u toj zemlji zabrinjavajuća i apelovala na nadležne da spriječe okupljanja, bez obzira na to kojim povodom se ona organizuju.

Komentarišući mogućnost ponovnog zatvaranja, što je najavio i direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša, Brajović kaže da se tako nešto tretira kao posljednja linija odbrane.

“Zaključavanje je na početku ispunilo svoju misiju, ispeglali smo krivu, zdravstveni sistem se pripremio, ali vidjeli smo da je cijena tog zaključavanja bez presedana u socijalnom i ekonomskom smislu. Veoma je važno da se na zaključavanje gleda kao na posljednju liniju odbrane kod zdravstvenih vlasti”, istakla je Brajović za Radio televiziju Crne Gore, prenio je Tanjug.

Podaci WHO-a za regiju Evrope pokazuju da je došlo do porasta broja oboljelih za 118 procenata od juna do septembra.

“I u ovim okolnostima trend može da se okrene. Crna Gora ima kapaciteta i resursa da transmiiju stavi pod kontrolu. Veoma je važno da se Crna Gora postara da budu zaštićeni oni koji su najranjiviji. Veoma je važno i da Crna Gora pokuša da spriječi događaje koji potenciraju i povećavaju transmisiju virusa, kao što su masovna okupljanja. Nebitan je prefiks tog masovnog događaja, jer svaki masovni događaj predstavlja epidemiološki rizik”, rekla je Brajović.

U BiH preminulo 19 zaraženih osoba 

U Bosni i Hercegovini su u u protekla 24 sata potvrđena 292 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je potvrđena smrt 19 zaraženih osoba, kažu podaci entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

U posljednja 24 sata u BiH je umrlo devet, dok je deset naknadno unesenih pacijenata preminulo u prošloj sedmici.

U podatke nije uključen Brčko distrikt.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.733 uzorka, od kojih je 235 pozitivno na SARS-CoV-2 prenosi Anadolija.

Do sada je testirano ukupno 138.296 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 15.285 osoba.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 17 novih smrtnih ishoda. Sedam pacijenata preminulo je u protekla 24 sata, a 10 naknadno unesenih pacijenata preminulo je u protekloj sedmici.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 426.

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u entitetu Rеpublika Srpska, u pоsljеdnjа 24 sata izvršеnо је tеstirаnjе 436 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi koronavirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 57 оsоba.

U pоsljеdnjа 24 sata, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеnа su dvа smrtnа slučаја, osoba iz Dоbоја i sa Pаlа.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 8.340 slučајevа korona virusа, а prеminulо је ukupnо 279 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus.

Hrvatska: Još 151 slučaj zaraze

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 151 novi slučaj zaraze korona virusom, broj aktivnih slučajeva je 2.107, a tri su osobe umrle, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

Među oboljelima, 299 pacijenata je na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 22. 

Tri osobe su preminule, pa je broj umrlih od zaraze korona virusom od početka epidemije porastao na 230. 

Od 25. februara, kada je pandemija u Hrvatskoj počela, zabilježeno je 13.749 osoba zaraženih korona virusom, a 11.412 se oporavilo.

Do danas je ukupno testirano 230.585 osoba, od toga 5.571 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Srbija: Nova 74 slučaja

U posljednja 24 sata u Srbiji su, među 7.709 analiziranih uzoraka, registrirana još 74 slučaja pozitivna na korona virus, a umrle su dvije osobe, saopćio je u utorak Krizni štab, navodeći da se na covid odjelima bolnica nalazi 365 pacijenata, od koji je 28 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. marta u Srbiji je testirano 1.041.697 uzoraka, registrovano je 32.511‬ zaraženih, a umrlo 735 oboljelih, dok stopa smrtnosti oscilira oko 2,26 posto.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne skrbi saopćilo je danas da u socijalnim ustanovama i domovima za smještaj odraslih i starih trenutno ima 72 slučaja COVID-a među korisnicima, te 24 zaposlenika zaražena korona virusom, dok je od početka epidemije do sada ukupno izliječeno 996 korisnika tih ustanova, te 402 uposlenika.

Slovenija: Više od deset dana bez žrtava

Glavni uzroci povećanih lokalnih transmisija korona virusa u Sloveniji ostaju nedopuštena društvena okupljanja, pa vlada ponovno apelira na građanstvo da poštuje sve donesene mjere kako drugi val epidemije ne bi izmakao kontroli.

“Izvorišta brzog širenja zaraze su zabave, piknici, rođendanska slavlja i pogrebi”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin, prenijela je Hina.

“Sve građane i stanovnike zato ponovo pozivamo da se pridržavaju svih mjera”, kazao je, dodavši da posebno zabrinjava i to da veći dio novooboljelih od COVID-a 19 ne zna ili ne želi reći gdje je imao riskantni kontakt, što otežava posao epidemiolozima u ograničavanju zaraze.

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 82 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva povećao se na 907.

Posebno je zabrinjavajuće da broj hospitaliziranih naglo raste, pa ih je sada 50, od čega ih je devet na respiratoru, a zbog očekivanog daljnjeg povećanja hospitalizacija aktiviran je plan otvaranja četvrte covid-bolnice, koliko ih je bilo i u kritičnim danima prvog vala epidemije.

Prije mjesec dana malo je ko predviđao ovakvo stanje, kazao je Kacin, ali je dodao da se odvija reorganizacija po bolnicama i da je respiratora, ako stanje ostane ovakvo, dovoljno za sve bolesnike.

Kacin je potvrdio da bi ove sedmice na preporuku epidemiologa vlada mogla donijeti neke nove mjere, kao što je na primjer skraćivanje vremena za rad lokala i gostionica do 22 sati, ali da je najvažnije pridržavati se već poznatih mjera i preporuka.

Uz mjere samozaštite koji vrijede za sve, po Kacinovoj je ocjeni dobro da neke mjere u mjestima s povećanim brojem novih zaraza donose lokalne vlasti.

Slovenski premijer Janez Janša

Kako je na konferenciji za novinare slovenske vlade u utorak upozorila infektologinja Urška Blaznik, posebnu pažnju za zaštitu zaposlenih moraju posvetiti sve radne organizacije, od mjerenja temperature zaposlenih, obveznog nošenja maski tamo gdje nije moguće održavati fizičku distancu, održavanja higijene i ograničavanja broja ljudi kojima se poslužuje u restoranu.

Svako masovnije okupljanje, pa i na otvorenom, može predstavljati rizik za zaražavanje korona virusom, ako se mjere ne uvažavaju, upozorila je.

Kao primjer istakla je berbe grožđa, što bi idućih dana mogao biti problem jer se na takvim događajima tradicionalno zna okupiti i po više desetaka ljudi, što je u ovoj situaciji vrlo riskantno, osobito ako se nakon obavljenog posla svi okupe oko stola, te zajedno nekontrolirano druže.

S. Makedonija: Preminulo devet pacijenata

Devet osoba je preminulo u Sjevernoj Makedoniji od posljedica korona virusa, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska . 

Od početka epidemije u toj zemlji preminula je 661 osoba.

U posljednja 24 sata utvrđeno je 98 novih slučaja zaraze u Sjevernoj Makedoniji. Virus je do sada registriran kod skoro 16 hiljada građana u toj zemlji. U bolnicama se liječi 340 pacijenata.

Kosovo: Preminuo jedan pacijent, 71 novozaražen

Na Kosovu je preminulo još jedan pacijent od posljedica COVID-a 19, dok je registrovan i 71 novozaraženi, prenosi agencija Anadolija.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova saopšteno je da je u zadnja 24 sata testirano 608 uzoraka sumnjivih na korona virus, od kojih je 71 bio pozitivan.

Od početka epidemije na Kosovu je testirano više od 59.000 uzoraka, od kojih je blizu 15.000 bilo pozitivno, uz 601 smrtni slučaj.

U posljednja 24 sata izliječeno je blizu 200 pacijenata, dok je ukupan broj izliječenih do danas skoro 12.000. Trenutno je na Kosovu nešto više od 2.370 aktivnih slučajeva zaraze.

Izvor: Al Jazeera i agencije