WHO se nada nastavku saradnje sa SAD-om

Doprinos i velikodušnost američke vlade i građana svjetskom zdravlju su ogromni, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je želju da se nastavi saradnja sa SAD-om, uprkos najavi američkog predsjednika Donalda Trumpa o prekidu veza s ovom agencijom Ujedinjenih naroda, javlja AFP.

“Doprinos i velikodušnost američke vlade i građana svjetskom zdravlju već desetljećima su ogromni i pružili su veliku dobrobit javnom zdravlju širom svijeta… WHO želi da se ta saradnja nastavi”, rekao je Ghebreyesus na virtuelnoj konferenciji za novinare, prenijela je Beta.

Trump je u jeku pandemije korona virusa suspendirao finansiranje WHO-a, koji optužuje za popustljivost prema Kini, a u petak je saopćio da SAD prekida veze s tom agencijom UN-a.

SAD će “sredstva preusmjeriti na druge hitne i globalne potrebe javnog zdravlja koje to zaslužuju”, rekao je Trump novinarima.

Mašinerija sa 7.000 zaposlenih

WHO je multilateralna institucija osnovana 1948. godine.

Rad i misije ove ogromne mašinerije od 7.000 zaposlenih, koji su prisutni u cijelom svijetu, zavise od finansiranja država članica i privatnih donacija.

SAD je sa 893 miliona dolara za period 2018/19. bio glavni donator, koji osigurava 15 posto budžeta WHO-a, ispred fondacije Billa i Melinde Gates, Velike Britanije i Njemačke te daleko ispred Kine i njenih 86 miliona dolara.

Američke donacije uglavnom idu za Afriku i Bliski istok.

Izvor: Agencije