WHO: Ruska vakcina nije među devet u naprednim fazama ispitivanja

Putin tvrdi da vakcina protiv COVID-a 19 koju je Rusija odobrila štiti ljude do dvije godine (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da vakcina koju je Rusija odobrila ove sedmice nije među devet za koje smatra da su u naprednim fazama ispitivanja.

WHO i partneri svrstali su devet eksperimentalnih vakcina protiv COVID-a 19 u investicioni program ulaganja kojim podstiču zemlje da se pridruže, a projekat je poznat pod imenom Covax.

Inicijativa omogućava zemljama da ulažu u nekoliko vakcina kako bi dobili rani pristup, a teoretski osiguravaju sredstva za zemlje u razvoju, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

WHo traži dodatne informacije

“Trenutno nemamo dovoljno informacija za donošenje odluke o ruskoj vakcini”, rekao je dr. Bruce Aylward, viši savjetnik generalnog direktora WHO-a.

“Trenutno razgovaramo s Rusijom da dobijemo dodatne informacije kako bismo shvatili status tog proizvoda, provedena ispitivanja i zatim koji bi mogli biti sljedeći koraci”, kazao je .

Predsjednik Vladimir Putin ove je sedmice objavio da je Rusija odobrila vakcinu protiv korona virusa tvdreći da ona štiti ljude do dvije godine.

Izvor: Agencije