Oglasi

WHO radi na izradi smjernica za upotrebu remdesivira

SAD je izdao puno odobrenje za upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.
Komisija WHO-a će naredne sedmice pregledati evidenciju o efikasnosti remdesiviraEPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da radi na izradi smjernica za upotrebu lijeka remdesivir za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, koje bi trebalo biti objavljene za tri do četiri sedmice.

Komisija WHO-a sastat će se naredne sedmice kako bi pregledala evidenciju o efikasnosti lijeka koji proizvodi kompanija Gilead Sciences, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reutersa.

Upitna efikasnost

Glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan je rekla da se nada da će zakonodavci i tijela koja rade na izradi smjernica za liječenje bolesti COVID-19 u zemljama širom svijeta, između ostalih, uzeti u obzir i rezultate ovog istraživanja.

Sjedinjene Američke Države su izdale puno odobrenje za upotrebu remdesivira za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Međutim, obimna studija koju je WHO proveo ranije ove godine je pokazala da lijek najvjerovatnije nije imao utjecaja na stopu preživljavanja hospitaliziranih pacijenata obuhvaćenih istraživanjem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.