WHO procjenjuje smrtnost od COVID-a 19 od dva miliona prije vakcine

Stopa oboljelih od COVID-a 19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Evropi, upozoravaju iz WHO-a (EPA)

Broj žrtava COVID-a 19 u svijetu mogao bi narasti na dva miliona prije početka korištenja djelotvorne vakcine, a mogao bi biti i veći ako se usklađenim djelovanjem ne suzbije pandemija, rečeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je izrazila zabrinutost zbog jačanja epidemije u Evropi. 

“Ako ne djelujemo usklađeno… broj o kojem govorite neće biti samo zamisliv, nego nažalost i vrlo izgledan”, rekao je Mike Ryan, voditelj odjela WHO-a za krizne situacije.

Broj smrtnih slučajeva, približno devet mjeseci otkad je korona virus otkriven u Kini, približava se jednom milionu. 

Ryan je rekao da mlade ljude ne treba kriviti zbog nedavnog porasta zaraze uprkos rastućoj zabrinutosti da mladi šire virus poslije olakšavanja mjera i karantine širom svijeta.

“Zaista se nadam da nećemo početi upirati prstom: da je sve to zbog mladih”, rekao je Ryan. “Zadnja stvar koju mlada osoba treba je da joj stara osoba moralizira i u nju upire prstom.”

Zabrinutost zbog Evrope

Stopa oboljelih od COVID-a 19 i potražnja bolničkih kreveta raste u Evropi, gdje vlasti trebaju raditi na zaustavljanju širenja virusa uoči sezone gripe, rekao je visoki dužnosnik WHO-a. 

“Evropu čeka puno posla kako bi stabilizirala situaciju i stavila transmisiju zaraze pod kontrolu”, rekao je Mike Ryan. “Unutar tog velikog prostora primjećujemo zabrinjavajući porast bolesti.”

Maria Van Kerkhove, WHO-ova epidemiologinja, rekla je: “Približavamo se kraju septembra, a sezona gripe još nije ni počela, stoga smo zabrinuti mogućnošću da ovi trendovi idu u krivom smjeru.”

Raniji dolasci u bolnicu i korištenje deksametazona spašavali su živote, rekla je i dodala: “Želimo izbjeći bilo kakve nacionalne karantine koji su u početku bili na snazi.”

Pregovori sa Kinom

WHO nastavlja pregovore s Kinom u vezi sa mogućom umiješanosti u COVAX finansijsku shemu koja je osmišljena kako bi osigurala brz i pravedan globalni pristup vakcini protiv COVID-a 19, sedam dana nakon što je rok za podnošenje prošao. 

“Razgovaramo s Kinom o ulozi koju će možda igrati u budućnosti”, rekao je Bruce Aylward, savjetnik WHO-a i šef programa ACT za podršku istraživanja vakcina protiv COVID-a 19, liječenja i dijagnostike.

“Pregovori s Kinom također uključuju rasprave o tome da druga najveća ekonomija svijeta potencijalno isporuči vakcine”, rekao je. 

Izvor: Agencije