WHO privremeno obustavio testiranje hidroksihlorohina

WHO je ranije preporučila da se hidroksihlorohin ne koristi za liječenje ili sprečavanje korona virusa (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) privremeno je obustavila testiranje hidroksihlorohina, lijeka protiv malarije, na pacijentima zaraženim korona virusom iz sigurnosnih razloga, saopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hidroksihlorohin je lijek kojeg je promovisao američki predsjednik Donald Trump kao mogući način liječenja korona virusa. Trump je rekao i da koristi taj lijek kako bi spriječio da se zarazi korona virusom.

Tedros je na online brifingu rekao da je privremeno pauzirano testiranje na grupi pacijenata koja je primala hidroksihlorohin, dok nadzorni odbor ne ispita sigurnosne podatke, prenosi Reuters.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije preporučila da se hidroksihlorohin ne koristi za liječenje ili sprečavanje infekcije korona virusom, osim u okviru kliničkih ispitivanja.

Šef programa za vanredne situacije u WHO-u Mike Ryan rekao je da je odluka da se suspenduje ispitivanje hidroksihlorohina donesena iz predostrožnosti.

Zadržati mjere zaštite

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su također upozorili da bi zemlje u kojima infekcija korona virusom opada mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustane od mjera za zaustavljanje epidemije.

Svijet je još u središtu prvog talasa epidemije korona virusa, rekao je Ryan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemljama, ali da se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi.

Istakao je da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mjestima gde je prvi talas utihnuo.

Također, postoji šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mjere za zaustavljanje prvog talasa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ali mi, također, moramo biti svjesni činjenice da bolest može da ‘skoči’ u bilo kojem trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dolje da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko mjeseci da se pripremimo za drugi talas”, rekao je Ryan.

On je naglasio da Evropa i Sjeverna Amerika treba da nastave da sprovode mjere vezane za javno zdravlje, socijalne mjere, mjere nadzora, mjere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi osigurale nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Izvor: Agencije