WHO pozvao naučnike: Zaboravite profit, spašavajte živote

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je u utorak u Ženevi naučnu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i vakcina protiv korona virusa koji je usmrtio 1.017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer je sada važno spašavati živote.

“Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti naučnike i donatore”, rekao je na otvaranju predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Okupljeni naučnici iz medicinske struke i državni zvaničnici za javno zdravlje na dvodnevnoj konferenciji nastojat će pronaći odgovore na nepoznanice u porijeklu, prijenosu i liječenju bolesti izazvane novim sojem smrtonosnog korona virusa, javlja dpa, prenosi Hina.

Tedros je pozvao naučnike da sarađuju u dijeljenju otkrića.

“Objavljivanja radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote”, rekao je i naglasio: “Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost.”

“To je posebno važno kad je riječ o razmjeni uzoraka i sekvenci”, rekao je i poručio: “Da bismo pobijedili epidemiju, moramo biti otvoreni i ravnopravno dijeliti informacije, pošteno i ravnopravno.”

Broj umrlih najveći otkad se bolest pojavila

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta korona virusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2.097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1.017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima, objavljenima u utorak.

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo ih je 1.017, rekao je Adhanom Ghebreyesus.

Broj umrlih u ponedjeljak u Hubeiju najveći je otkad se bolest pojavila.

Osim u Kini, 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 druge zemlje, prema WHO-ovim podacima.

WHO je naveo da 168 laboratorija širom svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

Prva smrt izazvana virusom 2019-nCoV dogodila se u decembru u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. januara.

Izvor: Agencije