WHO poziva vlade da djeluju da iskorijene prenos zaraze

'Ako efikasno iskorijenimo virus možemo potpuno sigurno otvoriti društvo', rekao je čelnik WHO-a (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je vlade i građane da učine sve da “iskorijene” prenos novog korona virusa od koga je zaraženo više od dvadeset miliona ljudi a 750.000 je umrlo.

“Ove sedmice ćemo dostići dvadeset miliona registriranih slučajeva COVD-a 19 i 750.000 umrlih, iza tih statistika je mnogo bola i patnji”, rekao je šef WHO-a na online konferenciji za novinare, prenosi Beta.

“Mnogi od vas su u žalosti, ovo je težak trenutak za svijet. Ali hoću da budem jasan, ima zračaka nade… nikad nije kasno da se preokrene epidemija, ali za to zvaničnici treba da se mobiliziraju da djeluju a građani da usvoje nove mjere”, rekao je on.

On je rekao da je njegova poruka jasna – iskorijeniti, iskorijeniti, iskorijeniti virus.

“Ako efikasno iskorijenimo virus možemo potpuno sigurno otvoriti društvo” rekao je on i naveo nekoliko zemalja gdje su napori dali rezultate.

Uspješne zemlje

Rekao je da su neke zemlje u regiji Mekonga, Novi Zeland, Ruanda i jedan broj otočkih zemalja Kariba i Pacifika bile u stanju vrlo brzo da iskorijene virus.

Novi Zeland koji je u nedjelju prešao granicu od 100 dana bez i jednog novozaraženog virusom smatra se kao svjetski primer, rekao je generalni direktor WHO-a.

On je također pohvalio napredak Ruande koja ima kombinaciju jakog rukovodstva, univerzalnu zdravstvenu zaštitu, dobro podržavane zdravstvene radnike i jasne komunikacije po pitanju javnog zdravlja.

Pohvalio je i brzo djelovanje nekih evropskih zemalja kao što je Velika Britanija koja je pojačala izolaciju određenih zona na sjeveru Engleske ili Francusku koja je uvela nošenje maski na otvorenom na jako posjećenim mjestima u Parizu.

Izvor: Agencije