WHO poziva na više dokaza o prenosu virusa zrakom

Nije jasno kako se često korona virus širi zrakom (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove smjernice o korona virusu koje priznaju neke izvještaje o prenosu virusa aerosolom, ali nije za sada željela dati konačnu potvrdu da se virus prenosi zrakom.

U najnovijim smjernicama o prenosu virusa, WHO priznaje nova saznanja da u napučenim prostorima postoji mogućnost prenos virusa aerosolom, naprimjer tokom horskog pjevanja, u restoranima ili u dvoranama za fitness.

Time je odgovorio na otvoreno pismo 239 međunarodnih naučnika koji su pozvali WHO i međunarodnu medicinsku zajednicu da “priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom”.

No, WHO dodaje da su “hitno potrebna dodatna istraživanja”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

WHO je saopćio da se novi tip korona virusa, koji izaziva bolest COVID-19, širi izravnim ili neizravnim kontaktom s kontaminiranim površinama ili u bliskom kontaktu s inficiranim ljudima koji virus šire slinom, respiratornim izlučevinama ili kapljicama, kada zaražena osoba kašlje, kiše, govori ili pjeva.

“To je korak u pravom smjeru, iako mali, jer postaje jasno da se pandemija snažno širi i najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prijenos”, rekao je Jose Jimenez, hemičar na Univerzitetu Colorado, jedan od potpisnika pisma objavljenog u ponedjeljak u časopisu Clinical Infectious Diseases iz Oxforda.

Nedovoljno čvrstih dokaza

Nije jasno kako se često korona virus širi zrakom, za razliku od najčešćeg kapljičnog širenja kašljanjem i kihanjem.

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da još nema mnogo čvrstih dokaza o prenosu virusa SARS-CoV2 zrakom, ali je istakao: “Mislim da je razumno pretpostavljati da se to događa.”

Vjeruje se da se vrlo mali broj bolesti širi aerosolom, finim lebdećim česticama. Među njima su ospice i tuberkuloza i potreban je krajnji oprez kako bi se spriječilo izlaganje tim dvjema vrlo visokozaraznim bolestima.

WHO u svojim smjernicama priznaje da se prenos može dogoditi tokom specifičnih medicinskih postupaka, naprimjer kada se izvodi intubacija.

Zato savjetuje medicinskim radnicima da nose respiratorne maske N95 i drugu zaštitnu opremu kada izvode takav zahvat, koji se mora raditi u primjereno prozračenoj prostoriji.

Svaka promjena procjene WHO-a o riziku prenosa bolesti može utjecati na njegov sadašnji savjet o održavanju fizičkog razmaka od jednog metra.

Vlade koje se u svojim uputama stanovništvu rukovode smjernicama WHO-a mogle bi, također, prilagoditi mjere u svrhu suzbijanja pandemije.

Izvor: Agencije