WHO pozdravlja ‘znakove podrške’ nakon američkog prekida finansiranja

Kluge kaže da WHO razmatra finansijsku situaciju (EPA)

Čelnik evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge pozdravio je znakove podrške, uključujući i “neka obećanja”, širom svijeta agenciji UN-a za javno zdravstvo nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio prekid finansiranja agencije.

“Preplavljeni smo podrškom evropskih zemalja”, rekao je Kluge, dok se WHO bori s teškom finansijskom situacijom u jeku epidemije korona virusa.

Tokom internetskog brifinga za novinare regionalni direktor WHO-a za Evropu izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama zbog njihove historijske podrške agenciji UN-a, prenosi Fena.

SAD je najveći donator WHO-a; posljednjih godina uplaćivao je između 400 i 500 miliona dolara godišnje.

Trump je naredio privremeni prekid američkog finansiranja, čekajući na razmatranje navodnih pogrešnih poteza u upravljanju agencijom i bavljenju epidemijom bolesti COVID-19.

Fokusirani na spašavanje života

“Razmatramo finansijsku situaciju. Neka obećanja pristižu. Neko vrijeme, međutim, u jeku smo krize. Isto tako fokusirani smo na spašavanje života”, izjavio je Kluge.

Kazao je da su neke zemlje, poput Francuske, Njemačke, Španije i Švicarske, pokazale “optimistične nagovještaje u smislu smanjenja cifri” u posljednjim sedmicama, “ali su mali pozitivni signali u nekim zemljama u sjeni povećanih incidenata u drugim zemljama, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Turska, Ukrajina, Bjelorusija i Rusija”.

“Olujni oblaci koje je donijela ova pandemija još se zlokobno nadvijaju nad evropskom regijom”, kazao je Kluge, naglašavajući da broj slučajeva zaraze još raste i udvostručio se na gotovo milion zaraženih u proteklih deset dana.

Izjavio je da se evropski ogranak WHO-a suočava s pedesetak posto globalnog bremena bolesti COVID-19.

Izvor: Agencije