WHO: Porast broja zaraženih u Evropi povezan je s popuštanjem mjera

Broj slučajeva u Evropi raste posljednjih sedmica (EPA)

Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih COVID-om 19 u Evropi, ocijenio je epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Mladi koji najčešće imaju blaži oblik bolesti, dakle i manju smrtnost, dijelom su uzrok porasta broja slučajeva, ali virus nije oslabio i “ništa ne upućuje na to da je manje opasan”, istakao je Richard Peabody, epidemiolog koji u evropskom ogranku WHO-a vodi tim za visokorizične patogene agense, u razgovoru za agenciju France Press.

Broj slučajeva u Evropi raste posljednjih sedmica, ali – barem zasad – ne i broj umrlih, pokazuju podaci te organizacije.

‘Spriječiti novo širenje bolesti’

UN-ova organizacija je zabrinuta zbog eventualnog popuštanja mjera, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Smanjite li pritisak na virus, on će se vratiti”, istakao je stručnjak koji poziva evropske zemlje da i dalje budu oprezne i da primjenjuju ono što su naučile u prvim mjesecima pandemije.

“Treba nastojati na brzom otkrivanju novih slučajeva i novih grupa slučajeva kako bi se pokušalo spriječiti novo širenje bolesti”, rekao je Peabody.

Podaci WHO-a za Evropu koji obuhvataju 55 evropskih i zemalja srednje Azije, pokazuju da je u Evropi od početka pandemije prijavljeno gotovo 3,7 miliona oboljelih od COVID-a 19, od kojih je 218.383 umrlo. U svijetu je dijagnosticirano više od 20 miliona slučajeva zaraze korona virusom.

Izvor: Agencije