WHO ponovo pohvalio Kinu zbog odgovora na pandemiju

Korona virus
Kina, u kojoj je epidemija izbila u decembru 2019, registrirala je 83.022 zaražene osobe (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovno je pohvalila Kinu zbog njezinog odgovora na pandemiju korona virusa, ukazujući na “otvorenost” te zemlje za moguće provođenje znanstvenih istraživanja o porijeklu virusa, uz sudjelovanje stručnjaka iz inozemstva.

Direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan ukazao je na svakodnevne razgovore s kolegama u Kini, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Rekao je da ta agencija Ujedinjenih naroda i mnoge vlade željno iščekuju da razumiju životinjsko porijeklo virusa i naglasio da je vrlo zadovoljan što čuje “vrlo dosljednu poruku iz Kine” o otvorenosti za takav pristup.

Ryan je kazao kako ne vjeruje da je određen datum da međunarodna misija bude poslana u Kinu kako bi istražila porijeklo virusa, “ali se radujemo da to učinimo što je prije moguće”.

Trump optužuje WHO i Kinu

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus podsjetio je da je s Kinom postignut dogovor u veljači o tome da međunarodni stručnjaci posjete tu zemlju, ali da se to još nije dogodilo.

Virus se pojavio krajem 2019. godine u kineskom gradu Wuhanu, koji je od 23. siječnja dva i pol mjeseca bio u karanteni.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa optužuje kineske vlasti da su kasno obavijestile svijet o bolesti te da su sakrile informacije o opsegu epidemije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo smatra da je Peking navodno sakrio da je zaraza krenula nakon incidenta u jednom laboratoriju u Wuhanu.

Trump je optužio je agenciju UN-a u travnju da je prebliska Kini te da loše upravlja krizom.

Zaprijetio je da neće financirati WHO te da će iz te organizacije povući SAD.

Izvor: Agencije