Oglasi

WHO: Pojavljuju se dokazi o prijenosu korona virusa zrakom

Stotine naučnika tvrde da postoje dokazi da male čestice novog korona virusa u zraku mogu zaraziti ljude.
WHO preporučuje provjetravanje zatvorenih prostorija i nošenje zaštitne maskeEPA - Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da se pojavljuju dokazi o prijenosu korona virusa putem zraka, pošto je 239 međunarodnih naučnika ukazalo na takvu mogućnost.

"Priznajemo da se pojavljuju dokazi na tom polju. Mogućnost prijenosa virusa zrakom na javnim mjestima, naročito u posebnim uvjetima, ako su krcata, ne može se isključiti. Ali, moraju se prikupiti dokazi i interpretirati se", rekla je Benedetta Allegranzi, predstavnica WHO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Stotine naučnika tvrde da postoje dokazi da male čestice novog korona virusa u zraku mogu zaraziti ljude i pozivaju WHO da revidira preporuke.

Provjetravanje, distanca, maska

Stav WHO-a do sada je bio da se virus prenosi kapljičnim putem.

"Razgovaramo o mogućnosti prenošenja putem zraka i aerosolnom prenošenju kao jednim od načina prenosa bolesti", rekla je Maria Van Kerkhove, zvaničnica WHO-a.

Preporučila je provjetravanje zatvorenih prostora i održavanje distance, a ako to nije moguće, nošenje maske.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.