WHO: Pandemija nije čak ni blizu završetka

WHO planira da sazove sastanak ove nedjelje kako bi procjenio napredak u istraživanjima za borbu protiv bolesti (EPA)

Pandemija korona virusa nije čak ni blizu toga da je završena, izjavio je na brifingu u Ženevi direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Svi želimo da ovo bude gotovo. Svi želimo da nastavimo sa našim životima”, rekao je Tedros, preneo je Reuters, piše Tanjug.

Prema njegovim riječima, teška realnost je da ovo čak nije ni blizu toga da je završeno.

“Iako su mnoge zemlje postigle napredak globalno, pandemija se zapravo ubrzava”, istakao je Tedros.

WHO planira da sazove sastanak ove nedjelje kako bi procjenio napredak u istraživanjima za borbu protiv bolesti, navela je agencija.

Više od pola miliona preminulih

Broj mrtvih u svijetu od posljedica zaraze novim korona virusom premašio je u ponedjeljak pola miliona, prema podacima uglednog američkog univerziteta Johns Hopkins.

Kako je objavljeno na stranicama univerziteta, od izbijanja pandemije korona virusa u Kini krajem prošle godine u svijetu je od posljedica zaraze umrlo 500.306 osoba, prenosi Hina.

Najviše smrtnih slučajeva od COVID-a 19 zabilježeno je u Sjedinjenim Američkim Državama – 125.763, Brazilu – 57.070, Velikoj Britaniji – 43.634, Italiji – 34.738, Francuskoj – 29,781 i Španiji – 28.343.

U svijetu je korona virusom zaraženo više od deset miliona ljudi – najviše zaraženih također je u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 2,5 miliona, a slijede Brazil, Rusija, Indija i Velika Britanija, pokazuju podaci univerziteta Johns Hopkins.

Izvor: Agencije