WHO objavio plan borbe protiv ebole

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je plan borbe protiv ebole u narednih 60 dana, no u međuvremenu je potvrđeno kako je još jedna zdravstvena radnica u Teksasu zaražen tim virusom.

U namjeri da pojača napore u borbi protiv ebole, WHO planira da 70 posto pacijenata inficiranih tim virusom dobije adekvatnu terapiju u isključivo za to određenim centrima.

Planirano je i da 70 posto onih koji su umrli ili umru od ebole bude sahranjeno na bezbjedan način, uz upozorenje kako su Sijera Leone, Liberija i Gvineja zemlje najteže pogođene virusom.

„Suštinska stvar je da te zemlje uspostave ulaznu i izlaznu kontrolu, i to su i učinile. Putovao sam nedavno u te države i svaki put kada sam ulazio ili izlazio mjerili su mi temperaturu. To je zaista najvažnija stvar“, potvrdio je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

U Teksasu je oboljela još jedna zdravstvena radnica, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja, a riječ je o medicinskoj sestri koja je nedavno preminulom Thomasu Ericu Duncanu pružala prvu pomoć. Sestri Nini Pham ebola je utvrđena tokom vikenda.

Borba za život oboljele sestre

Medicinski radnici nastavljaju sa protestom u Madridu, a na ulici su zbog kolegice Terese Romero koja je oboljela od ebole.

Iako se Romero oporavlja, a ljekari tvrde da je prošla period moguće smrtnosti, medicinski radnici traže i da im se omogući dodatna obuka u tretiranju pacijenata oboljelih od ebole.

Iz posebnog Vladinog komiteta za ebolu potvrđeno je da će medicinskim radnicima biti organizovan novi kurs kako da se bore protiv virusa.

„Protestujemo od početka u znak podrške našoj kolegici. Optužili su je za sve i da je sama kriva. Smatramo da neko mora da preuzme odgovornost, a to nismo mi“, kaže medicinska sestra Maria.

„Ova bolnica, Carlos III, nema odgovarajući sigurnosni nivo koji je obavezan za sve pacijente u kritičnom stanju“, tvrdi Jose Cabrera, ljekar i autor knjige „Ebola“.

Prema podacima WHO-a, od ebole je do sada umrlo 4.493 ljudi, a oboljelo ukupno 8.997, dok je smrtnost od te bolesti povećana za 70 posto u odnosu na posljednju epidemiju.

Izvor: Al Jazeera