WHO: Nema dokaza da se snaga korona virusa promijenila

Korona virus
Neki stručnjaci upozoravaju da kada se pogleda broj novih slučajeva, vidljivo je da virus i dalje cirkulira Italijom (EPA)

Nema dokaza da je novi korona virus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“U pogledu transmisije nema promjena, u pogledu snage nema promjena”, rekla je na konferecniji za novinare epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

“Najvažnije je da se provode mjere za smanjivanje i suzbijanje transmisije”, kazala je ona, prenosi Hina.

Neki vodeći talijanski liječnici ocijenili su u nedjelju da je virus znatno oslabio, pa i da više “klinički ne postoji” u toj zemlji”, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.

‘Moć koju je imao nije ista kao danas’

“Prije mjesec dana mogli smo čuti epidemiologe kako strahuju od novog vala krajem svibnja i početkom lipnja i od tko zna koliko zauzetih mjesta na odjelima intenzivne njege. U stvarnosti virus klinički gledano više ne postoji”, ustvrdio je za talijanske medije Alberto Zangrillo, ravnatelj odjela intenzivne skrbi milanske sveučilišne bolnice San Raffaele.

Novi korona virus “sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao prije dva mjeseca nije ista kao i danas”, ocijenio je za agenciju ANSA Matteo Bassetti, ravnatelj klinike za zarazne bolesti u Genovi.

“Očito je da je danas bolest COVID-19 drugačija, klinička slika i tijek bolesti mnogo su blaži”, istaknuo je Bassetti.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je “zbunjen” Zangrillovim riječima.

“Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom”, kazao je.

Ministarstvo: Ne sijati konfuziju

“Dok čekamo znanstvene dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Talijanima”, komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica Ministarstva zdravstva Sandra Zampa.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti Giuseppe Ippolito također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i znanstvenici sa sveučilišta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom bolesti COVID-19.

Sveukupno je u toj zemlji od zaraze korona virusom preminulo 33,700 ljudi, što je treći najveći broj mrtvih, nakon SAD-a i Velike Britanije.

Izvor: agencije