WHO: Ne iznenađuje rast broja preminulih od COVID-19

Michael Ryan je odbacio ideju da je značajan rast broja zaraženih zbog povećanog broja testiranja (EPA)

Čelnik odjela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Michael Ryan je izjavio da se širenje korona virusa nastavlja cijelom svijetu.

Ukazujući da vidljivo povećanje broja potvrđenih slučajeva o kojima je javljano u proteklih nekoliko sedmica, upozorio je da bi uskoro mogao uslijediti rast broja smrtnih slučajeva, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“U aprilu i maju suočavali smo se s oko 100.000 slučajeva zaraze dnevno. Danas se suočavamo s oko 200.000”, kazao je Ryan na brifingu za novinare u Ženevi.

Rekao je kako izgleda da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 trenutno stabilan.

‘Ova epidemija ubrzava’

Upozorio je da često postoji vremenski jaz između vremena kada se broj potvrđenih slučajeva zaraze poveća i kada se javi o smrtnom ishodu, zbog vremena potrebnog korona virusu da nanese štetu u organizmu pacijenta.

Ryan je odbacio ideju da je značajan rast broja zaraženih zahvaljujući povećanom broju testiranja i kazao da se “ova epidemija ubrzava”.

Nada se da će kolektivno znanje o efikasnom liječenju pacijenata od COVID-19 pomoći u održavanju broja smrtnih slučajeva na relativno niskom nivou, ali je kazao da se to ne može garantirati.

“Samo smo uočili ovo ubrzano povećanje broja slučajeva zaraze tokom proteklih pet do šest sedmica. Stoga ne mislim da će biti iznenađujuće ukoliko broj smrtnih slučajeva ponovo počne rasti”, rekao je Ryan.

Izvor: Agencije