WHO: Očekuje nas nekoliko teških mjeseci pandemije

Neke od najsiromašnijih država na svijetu imaju samo pet do 20 posto kisika potrebnog za liječenje pacijenata (EPA)

Nekoliko narednih mjeseci bit će posebno teški kada je riječ o pandemiji korona virusa, izjavio je u petak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na brifingu u Ženevi je rekao da je ovo kritičan trenutak kada je riječ o pandemiji, naročito na Sjevernoj hemisferi.

Istakao je da će nekoliko narednih meseci biti jako teški i da su neke zemlje “na opasnom putu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Veliki broj zemalja bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih, što dovodi do preopterećenosti zdravstvenih sistema, istakao je generalni direktor WHO-a.

Nedostaje kisik u velikom broju zemalja

Pozvao je lidere država da preduzmu hitne korake u cilju sprečavanja daljnjeg pogoršanja, kao što je sveobuhvatna analiza epidemiološke situacije i hitno prilagođavanje mjera u onim mjestima koja bilježe veliki porast broja novozaraženih.

Osim toga, vlasti moraju jasno informirati javnost o realnoj epidemiološkoj situaciji i pomoći građanima i ekonomiji, dodao je Ghebereyesus.

Primijetio da je nedostatak kisika zabilježen u bolnicama u velikom broju zemalja.

Neke od najsiromašnijih država na svijetu imaju samo pet do 20 posto kisika potrebnog za liječenje pacijenata, istakao je generalni direktor WHO-a.

Izvor: Agencije