Oglasi

WHO: Možemo pobijediti virus, prerano govoriti o pandemiji

Novi slučajevi izazivaju 'duboku zabrinutost', ali Svjetska zdravstvena organizacija ne vidi nekontrolirano širenje ili zabrinjavajuće povećanje smrtnih ishoda.
Korona virusStogodišnjak je u grupi od 80 pacijenata zaraženih virusom koji su optušteni iz bolnice u provinciji HubeiEPA - Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da se korona virus još uvijek može suzbiti te da bi bilo preuranjeno proglasiti pandemiju, iako COVID-19 ima taj potencijal.

"Ključna poruka koja bi svim zemljama trebala dati nadu, hrabrost i samopouzdanje jest da možemo obuzdati virus i zaista, mnoge su zemlje to upravo i učinile. Korištenje riječi 'pandemija' ne bi odgovaralo činjenicama, ali zasigurno može izazvati strah", kazao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, "moramo se usredotočiti na obuzdavanje širenja virusa i istovremeno sve učiniti kako bismo se pripremili za pandemiju", prenosi Hina.

'Nismo stigli do pandemije'

Tedros je priznao da novi slučajevi zaraze korona virusom u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu izazivaju "duboku zabrinutost", ali da za sada ne vidimo da se virus nekontrolirano širi po svijetu, ili da se na zabrinjavajući način povećava broj smrtnih ishoda kod oboljelih.

Odbor za hitne slučajeve WHO-a je krajem siječnja proglasio korona virus globalnom krizom, kada je izvan Kine bilo jedva 100 slučajeva zaraze.

"Ima li virus potencijal prerasti u pandemiju? Apsolutno ima. Jesmo li već do toga stigli? Naša procjena je da nismo", kazao je čelnik WHO-a.

Bojazan od pandemije se pojavila nakon naglog povećanja oboljelih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji.

Prema najnovijim podacima, u Iranu je od korona virusa do sada preminulo 12 ljudi, a 61 osoba je zaražena.

Međutim, jedan parlamentarni zastupnik je izjavio da je u gradu Qomu, 120 kilometara južno od Teherana, u samo dva tjedna umrlo 50 ljudi.

Tim WHO-a u utorak ide u Iran

Opovrgavajući službene brojke, Ahmad Amirabadi Farahani je optužio vladu da je prekasno objavila izbijanje zaraze te da Qom nema adekvatna sredstva za borbu protiv bolesti.

Govoreći o Iranu, Mike Ryan, šef programa WHO-a za izvanredne situacije, rekao je da visoka stopa smrtnosti može ukazivati na otkrivanje samo teških slučajeva, a ne blage infekcije na početku epidemije, prenosi Tanjug.

Tim WHO-a u utorak će stići u Iran, dodao je Ryan.

U Italiji je zaraženo više od 220 ljudi, a umrlo ih je šest, dok je u Južnoj Koreji zaraženih preko 750, a umrlih je sedam.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.