WHO: Migranti i izbjeglice u Evropi ranjiviji su na bolesti

Proces raseljenja mogao bi učiniti izbjeglice i migrante ranjivijim na zarazne bolesti (EPA)

Migranti i izbjeglice mogli bi biti podložniji prenosivim i neprenosivim, kao i hroničnim bolestima zbog siromaštva ili promjene životnog stila na manjak fizičke aktivnosti i zdrave hrane, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija – WHO.

U svom prvom izvještaju o zdravstvenom stanju izbjeglica i migranata u Evropskoj regiji WHO, agencija Ujedinjenih naroda za javno zdravstvo, prikupila je posljednje dostupne dokaze o njihovom zdravlju iz više od 13.000 dokumenata.

Iako izgleda da su izbjeglice i migranti manje pogođeni od stanovnika njihovih zemalja domaćina brojnim neprenosivim bolestima po dolasku u njih oni su u stanju siromaštva, a dužina njihovog boravka u zemljama domaćinima povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara ili raka, prenosi Fena.

Mijanjaju životni stil

Migranti i izbjeglice najvjerovatnije će promijeniti svoj životni stil manjom fizičkom aktivnošću i konzumiranjem nezdravije hrane, što bi moglo povećati rizike od hroničnih bolesti, upozorava se u izvještaju.

U međuvremenu bi proces raseljenja mogao učiniti izbjeglice i migrante ranjivijim na zarazne bolesti.

Naprimjer, udio izbjeglica i migranata među slučajevima tuberkuloze u zemljama domaćinima široko varira u zavisnosti od prevalencije tuberkuloze među lokalnim stanovništvom, a značajan broj migranata i izbjeglica koji su HIV pozitivni zaraze se tim virusom po dolasku u Evropu.

Općenito, izbjeglice i migranti imaju višu učestalost, prevalenciju i stopu smrtnosti od dijabetesa od stanovnika zemalja domaćina, dok su te brojke više među ženama.

WHO stoga predlaže listu akcija zemljama domaćinima, kao što je pružanje kvalitetne i dostupne zdravstvene njege, kao i socijalne zaštite za sve izbjeglice i migrante bez obzira na njihov zakonski status, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije