WHO: Imamo sedam do osam ‘top’ kandidata za vakcinu

Napori za otkrivanje vakcina potpomognuti su sa 8 milijardi dolara (EPA)

Postoji sedam ili osam “top” kandidata da razviju vakcinu protiv korona virusa i njihov rad na tome je ubrzan, saopćio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Na videokonferenciji Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a Tedros Ghebreyesus je rekao da su napori za otkrivanje vakcina potpomognuti sa osam milijardi dolara, sredstva koja su prošle sedmice obećali lideri iz četrdeset zemalja, organizacija i banaka za istraživanje, tretman i testiranje. 

Međutim, dodao je da će biti potrebno više novca. “Imamo dobre kandidate sada. Približno njih sedam, osam je top, ali imamo više od stotinu kandidata”, rekao je Ghebreyesus.

“Fokusiramo se na nekoliko kandidata koji nam vjerovatno mogu donijeti bolje rezultate i ubrzavamo njihov rad sa boljim potencijalima”, dodao je. 

Šef WHO-a međutim nije identificirao te top kandidate. 

Prikupljena sredstva

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je prošle sedmice da je na konferenciji “Globalni odgovor na pandemiju korona virusa” prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i vakcine protiv bolesti COVID-19.

“Svijet je danas pokazao da je ujedinjen u borbi protiv korona virusa. Učesnici su obećali donirati ukupno 7,4 milijarde eura za potrebe razvoja dijagnostike, liječenja i vakcine protiv bolesti COVID-19”.

Navodeći da je pokrenuta neviđena saradnja na globalnom planu, izrazila je veliku zahvalnost naučnicima i istraživačima koji tragaju za rješenjem problema pandemije.

Izvor: Agencije