WHO: Gotovo 500 Sirijaca u Doumi otrovano hemijskim oružjem

Međunarodni inspektori za hemijsko oružje traže slobodan prolaz do i iz Doume kako bi utvrdili je li korištena zabranjena municija (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je gotovo 500 Sirijaca zbrinuto zbog “znakova i simptoma izloženosti toksičnim hemikalijama”.

To je objavljeno povodom navodnog napada hemijskim oružjem u subotu u Doumi, prenosi Reuters.

WHO je osudio incident i naveo da je više od 500 stanovnika Doume zbrinuto zbog trovanja plinom.

“Posebno su izraženi znaci ozbiljne iritacije sluzokože, respiratorne insuficijencije i poremećaja centralnog nervnog sistema kod onih koji su izloženi”, naveo je WHO i dodao da ne učestvuje u forenzičkoj istrazi o upotrebi hemijskog oružja.

Zabranjeno oružje

Međunarodni inspektori za hemijsko oružje traže od Damaska slobodan prolaz do i iz Doume kako bi utvrdili je li korištena zabranjena municija.

WHO je u saopćenju naveo i da su 43 od 70 osoba koje su poginule u subotu imale simptome slične izlaganju veoma toksičnim hemikalijama, prenosi Tanjug.

“WHO zahtijeva momentalan i neskriven pristup toj oblasti kako bi pružio njegu pogođenima i sveobuhvatni odgovor javnog zdravstva”, navodi se u saopćenju WHO-a.

Također, ta organizacija obučila je više od 800 sirijskih zdravstvenih radnika da prepoznaju simptome i liječe pacijente izložene hemijskom oružju.

UNHCR je saopćio da je deseci hiljada civila ostali zarobljeni u Doumi, a da je više od 133.000 stanovnika u posljednje četiri sedmice napustilo tu oblast zbog loše humanitarne situacije.

Izvor: Agencije