WHO: Evropa i Sjeverna Amerika trebaju učiti od Azije

Direktor WHO-a je pozvao vlasti da istraju u borbi protiv korona virusa (EPA)

Evropa i Sjeverna Amerika trebale bi slijediti primjer azijskih država u dosljednom istrajavanju protiv anti-COVID mjera i stavljanju u karantin svakoga ko dođe u kontakt sa zaraženim ljudima, izjavio je ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Evropska regija WHO-a, koja uključuje Rusiju, zabilježila je oko 8.500 smrtnih slučajeva u proteklih sedam dana, a polovina zemalja je zabilježila porast broja slučajeva za 50 posto, rekao je on na konferenciji za novinare.

Tokom posljednjih mjeseci, nasuprot tome, vlasti u Australiji, Kini, Japanu i Južnoj Koreji smanjile su širenje otkrivanjem slučajeva, izoliranjem i stavljanjem kontakata u karantin, kazao je glavni stručnjak WHO-a za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, stanovništvo tih država pokazalo je “viši nivo povjerenja” u svoje vlade, a koje su duže držale mjere, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Lažna linija finiša’

“Drugim riječima, pretrčali su liniju cilja i nastavili su trčati, jer su znali da trka nije gotova, ta linija je bila lažna”, rekao je Ryan.

Dodaje kako je previše država postavilo zamišljenu završnu liniju i nakon nje smanjilo svoj angažman za sprečavanje širenja virusa.

“Zemlje u Aziji, južnoj Aziji i zapadnom Pacifiku, koje su, po mom mišljenju, bile uspješne, zaista su nastavile pratiti te ključne aktivnosti”, kazao je Ryan.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyezus pozvao je vlasti da istraju u borbi protiv virusa, koji je zarazio oko 40 miliona osoba i usmrtio više od milion ljudi.

Izvor: Agencije