WHO: Evropa dostigla deset miliona slučajeva zaraze

Njemačke savezne i pokrajinske vlasti dogovorile su nove restriktivne mjere za novembar (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Evropa imala rekordnih 1,5 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa u prošloj sedmici i da je dostigla brojku od deset miliona zaraženih, od ukupno 44 miliona oboljelih od COVID-19 u svijetu.

“Broj hospitaliziranih porastao je na nivo koji nismo vidjeli od proljeća, a broj smrtnih slučajeva naglo je porastao za više od 30 posto. Evropa je ponovo u epicentru ove pandemije”, naglasio je doktor Hans Kluge, direktor WHO-a za Evropu, u obraćanju evropskim ministrima zdravstva.

Rekordne brojke zaraženih na dnevnom nivou bilježi mnogo država.

Njemačka je u u protekla 24 sata registrirala 18.681 slučaj zaraze, objavio je u petak Institut “Robert Koch” (RKI), a to je najviši dnevni porast od početka pandemije.

Tri dana rasta brojki u Njemačkoj

U zemlji je ukupno do sada 499.694 zaraženih, a prema podacima RKI, registrirano je 10.349 smrtnih ishoda, 77 više nego dan prije.

Petak je treći dan da je zemlja premašila dnevni rekord; u četvrtak ih je bilo 16.774.

Porast broja zaraženih događa se u trenutku kad su njemačke savezne i pokrajinske vlasti dogovorile nove restriktivne mjere za novembar, u pokušaju obuzdavanja zaraze prije Božića.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer najavio je u četvrtak da će poštivanje novih mjera u borbi protiv pandemije korona virusa kontrolirati hiljade saveznih policajaca.

Najveći broj zaraženih za jedan dan zabilježen je i u SAD-u, više od 91.000, prenosi Reuters.

Među najteže pogođenima su i ključne savezne države Ohio, Michigan, Sjeverna Karolina, Pennsylvania i Wisconsin, koje će odigrati važnu ulogu u odlučivanju o tome hoće li republikanski predsjednik Donald Trump dobiti drugi mandat na čelu te zemlje, ili će novi američki predsjednik biti njegov demokratski protukandidat Joe Biden.

Prethodni dnevni rekord u SAD-u iznosio je 84.169 novih slučajeva.

Globalno, dnevni rekord drži Indija, sa 97.894 novooboljelih u jednom danu, zabilježen 17. septembra.

U SAD-u više od 229.000 preminulih

Ured zadužen za borbu protiv korona virusa u Bijeloj kući saopćio je kako cijela zemlja hita u pogrešnome smjeru te je upozorio na “neposustajuće” širenje, koje zahtijeva agresivnu akciju kako bi se smanjio broj novih slučajeva.

Raste i broj umrlih i hospitaliziranih.

Treći put u oktobru, u četvrtak je umrlo više od 1.000 ljudi u jednom danu, a ukupan broj preminulih je prešao 229.000, najviše u svijetu.

Najveći broj oboljelih na dnevnom nivou bilježi i Rusija – 18.283, pa je u toj zemlji sada 1.599.976 zaraženih.

Broj smrtnih slučajeva uvećan je na 27.656, nakon što je u prethodna 24 sata preminulo još 355 pacijenata.

U Ukrajini je u prethodna 24 sata zabilježeno 8.312 novih slučajeva zaraze, najviše u jednom danu od početka pandemije, a umrle su 173 osobe.

U Češkoj je još 12.051 pozitivnih.

Izvor: Agencije