WHO: COVID-19 je ispit globalne solidarnosti

Korona virus
Kina, u kojoj je epidemija izbila u decembru 2019, registrirala je 83.022 zaražene osobe (EPA)

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako, kada je riječ o pandemiji korona virusa, svijet prolazi kroz ”ispit globalne solidarnosti” kao što je to bio slučaj i s boginjama, prenosi agencija Anadolija.

Ghebreyesus je putem videoveze održao konferenciju za medije.

Tom prilikom podsjetio je kako je kroz povijest došlo do nekoliko prijelomnih točaka, a da su, kada je riječ o zaraznim bolestima, iskorijenjene samo boginje i to 1979. godine.

Podsjetio je na borbu čovječanstva protiv boginja koja je trajala najmanje 3.000 godina, a u kojoj je ova bolest samo u 20. stoljeću odnijela 300 milijuna života.

Ghebreyesus: Zajednički djelovati

“Istrebljenje ove bolesti je najveća pobjeda u povijesti kada je riječ o javnom zdravlju”, rekao je Ghebreyesus, kako prenosi Anadolija.

Podsjetio je kako je Edward Jenner prvo cjepivo protiv boginja razvio 1796. godine, ali da je bolest iskorijenjena 184 godine kasnije.

Zbog toga, smatra Ghebreyesus, treba biti strpljiv kada je riječ o cjepivu protiv COVID-19.

Dodao je kako je u vrijeme kada se svijet suočava sa “zajedničkim neprijateljem”, potrebno zajednički djelovati.

“I COVID-19, kao i boginje, problem su koji je odlučujući za javno zdravlje. I COVID-19 je, kao i boginje, ispit globalne solidarnosti”, rekao je Ghebreyesus.

Izvor: Agencije