WHO: Bez pretjeranih reakcija zbog korona virusa

Portal iz Pekinga navodi kako je više od 3.000 zdravstvenih radnika inficirano virusom (Reuters)

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da se globalno ne pretjeruje zbog epidemije korona virusa koji je do danas, prema podacima kineske zdravstvene komisije odnio 1.868 života.

“Treba poduzimati mjere koje su proporcionalne sa situacijom”, kazao je novinarima čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iz WHO-a dodaju kako, prema kineskim podacima, 80 posto pacijenata ima blaže simptome bolesti i oporavit će se, 14 posto ih doživi teže komplikacije, kao što je upala pluća, pet posto ih je u kritičnom stanju, dok dva posto oboljelih premine.

Broj preminulih uslijed širenja korona virusa u Kini u utorak iznosi najmanje 1.868, sa 93 smrtna slučaja prijavljena iz centra širenja bolesti, provincije Hubei, te s još pet iz ostalih dijelova države, objavila je državna zdravstvena komisija.

Kredibilna opasnost

Objavljeno je i kako je Liu Zhiming, direktor bolnice Wuhan Wuchang, također preminuo u utorak, prenose Al Jazeera English i agencije. Kineske vlasti navode kako je širom države zabilježeno još 1.886 novih oboljenja, najviše u Hubeiju, pa broj oboljelih u ovoj državi iznosi najmanje 72.436.

S druge strane, informativni portal iz Pekinga Caixin objavio je kako je više od 3.000 zdravstvenih radnika već inficirano korona virusom. To je skoro dvostruko više od broja koji je objavila državna administracija.

Novi francuski ministar zdravstva Olivier Veran u utorak je kazao kako postoji „kredibilna opasnost“ od nastanka pandemije korona virusa koji je do danas odnio više od 1.800 života.

Veran je, na pitanje novinara radiostranice France Info o mogućnosti nastanka pandemije virusa, odgovorio: „To je i radna pretpostavka i kredibilna opasnost“.

Dodao je kako je Francuska spremna nositi se sa svim mogućnostima razvoja situacije i kako je državni zdravstveni sistem dovoljno jak i opremljen za sve mogućnosti.

Japan testira HIV tretman

Povećava se i broj oboljelih na kruzeru “Diamond Princess”, gdje je još osam državljana Filipina bilo pozitivno na korona virus.

Iz ove države navode kako je ukupno 35 od 538 Filipinaca na brodu, koji je u japanskoj luci Yokohama, zaraženo ovom bolešću.

Japansko Ministarstvo zdravlja objavilo je kako se generalno povećao broj oboljelih na ovom brodu za 88 i sada ih je najmanje 542.

Japan planira uskoro početi testirati tretman za HIV u borbi protiv korona virusa, objavio je jedan od čelnika. Nije naveo koliko će trebati vremena za odobrenje novog lijeka. U Japanu je do sada potvrđeno više od 500 slučajeva oboljenja.

Uposlenici nuklearne elektrane Fukushima možda će morati nositi plastične kabanice zbog širenja korona virusa. Problem predstavlja činjenica da virus dovodi u pitanje proizvodnju zaštitne odjeće koja se odvija u Kini, upozoravaju šefovi elektrane.

Osoblju koje održava elektranu dnevno treba 6.000 zaštitnih odjela dnevno kako se radioaktivna prašina ne bi uvlačila u tijelo i odjeću.

Izvor: Al Jazeera i agencije