WHO: Alarmantan nivo prijenosa COVID-a 19 u Evropi

WHO je odbio skratiti svoju preporuku 14-dnevnog karantina za one koji su bili u dodiru s virusom (EPA)

Nivo prijenosa COVID-a 19 u Evropi je alarmantan, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje karantina odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

“Brojevi od septembra bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas, širom Evrope, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz marta i aprila”, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Evropu Hans Kluge. 

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevnog karantina za one koji su bili u dodiru s virusom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Naša preporuka 14-dnevnog karantina se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti i promijenili bismo je samo na osnovu promjene našeg razumijevanja nauke, što za sada nije slučaj”, insistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Evropa.

Posljedice skraćivanja karantina

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko evropskih zemalja, poput Portugala i Hrvatske, razmatra se skraćivanje.

“Uzevši u obzir velike pojedinačne i društvene posljedice skraćenja karantina, pozivam države regije da prate redovnu naučnu proceduru sa svojim stručnjacima i da razmotre sigurne opcije skraćenja karantina”, insistirao je Kluge.

Evropska zona WHO-a, u kojoj je 53 zemalja, među kojima i Rusija, zabilježila je blizu pet miliona službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od virusa, prema podacima organizacije. 

Zbog nastavka epidemije ili većih kapaciteta testiranja nego u martu i aprilu, broj dnevno novooboljelih trenutno iznosi između 40.000 i 50.000, prema dnevnom vrhuncu od 43.000 1. aprila, pokazuju ti podaci. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. septembra, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.

Izvor: Agencije