Oglasi

WhatsApp uklonio grešku koja je hakerima omogućavala špijuniranje

WhatsApp je uklonio grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone.
WhatsApp je uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili neEPA

Aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp uklonila je grešku koja je hakerima omogućavala instalaciju špijunskog softvera na pametne telefone, potvrdili su kasno u ponedjeljak iz kompanije.

WhatsApp je početkom maja uočio slabost koja je omogućavala instalaciju špijunskog softvera putem audio poziva preko WhatsAppa, nezavisno o tome je li poziv prihvaćen ili ne, izvijestio je blog TechCrunch.

Tehnologiju je razvila izraelska kompanija NSO Group, koja izrađuje proizvode za Bliski Istok i zapadne obavještajne agencije, navodi list Financial Times.

Saradnja s vladama

U listu se navodi kako najpoznatiji proizvod NSO-a, "Pegasus", koji može uključiti mikrofon i kameru mobitela, sakuplja podatke o lokaciji i pregledava e-poštu i poruke, te je u prošlosti korišten za praćenje aktivista za ljudska prava na Bliskom Istoku, prenosi Hina.

NSO kaže kako njihovi proizvodi omogućavaju vladinim obavještajnim i policijskim službama da istražuju i sprječavaju terorizam i kriminal.

Iz WhatsAppa u izjavi u vezi softverske greške nisu spomenuli NSO, no rekli su kako je napad "imao sva obilježja privatne kompanije poznate po saradnji s vladama u proizvodnji 'spywarea' koji navodno preuzima funkcije operativnog sistema mobilnog telefona".

Ne zna se koliko je korisnika pogođeno napadom, koji je ciljao Appleove iPhone telefone, kao i one s Googleovim operativnim sistemom Android, Microsoftovim Windowsom te Samsungovim sistemom Tizen.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.