WhatsApp mjesečno ugasi dva miliona lažnih naloga

WhatsApp trenutno ima više od 1,5 milijardi korisnika (Reuters)

Čelnici WhatsAppa, najpopularnije mobilne aplikacije za dopisivanje i razmjenu datoteka na svijetu, rekli su kako svakog mjeseca ugase oko dva miliona lažnih korisničkih računa, prenosi The Guardian.

Kompanija u vlasništvu Facebooka objavila je podatke u sklopu izvještaja o “zaustavljanju zlostavljanja” koji je predstavljen u srijedu u Indiji, najvećem tržištu kompanije, sa više od 200 miliona korisnika.

Kako bi spriječili lažne korisničke račune namijenjene širenju raznih vrsta dezinformacija u WhatsAppu koriste sistem temeljen na mašinskom učenju koji se zavisno o potrebama konstantno poboljšava. Trenutno, sistem je sposoban detektovati 20 posto spornih korisničkih računa još u fazi njihove registracije, dok je sam sistem zaslužan za detekciju 75 posto od ranije spomenutih dva miliona uklonjenih korisničkih računa, prenosi magazin Fortune.

Prepoznatljiv obrazac lažnih računa

WhatsApp trenutno ima više od 1,5 milijardu korisnika. Tri su kriterija po kojima WhatsApp blokira korisničke račune – računi šalju velike količine poruka koje se mogu okvalifikovati kao spam, očito stvaranje više korisničkih računa s ciljem širenja sumnjivog sadržaja, upotreba softvera koji omogućuje istvoremenu upotrebu više korisničkih računa na istom uređaju te upotreba specijalizovanih proizvoda koji podržavaju desetine SIM kartica.

“Nismo ovdje kako bi dali ljudima megafon, tu smo zbog privatnih poruka”, rekao je Matt Jones, koji vodi anti-spam inžinjerski tim kompanije.

Sastanak u New Delhiju upriličen je povodom skorašnjih izbora u Indiji na proljeće ove godine, zbog čega se u toj zemlji očekuje porast količine neprovjerenih i lažnih vijesti.       

Izvor: Agencije