Wess Mitchell pomoćnik američkog sekretara za Evropu i Euroaziju

Mitchell: Američki najvažniji prioritet jeste ruska agresija (EPA)

Američki Senat je potvrdio nominaciju Wessa Mitchella za pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, što znači i za područje europskog jugoistoka (zapadnog Balkana).

Mitchell do sada nije nikada radio za američku vladu, a poznat je kao oštar kritičar ruske politike i predsjednika Vladimira Putina, pristaša je NATO saveza, a godinama je bio predsjednik Centra za analizu europske politike. Njegova zamjenica je Victoria Nuland, koja je bila pomoćnica za Europu i Euroaziju od 2013. godine.

Mitchell je za Pentagon 2015. godine izradio dokument u kojem se podržava pomjeranje NATO-postrojbi i opreme bliže Rusiji, “…radi zaštite Poljske, Latvije, Litve i Estonije”.

Vjeruje da Rusija, Kina i Iran predstavljaju izazov za Ameriku svojim politikama u manjim zemljama te da Sjedinjene Američke Države trebaju fokusirati svoju strategiju jačanjem međunarodnih saveza. On je 2012. godine bio angažiran unutar tranzicijskog tima za nacionalnu sigurnost u predsjedničkoj kampanji republikanskog kandidata Mitta Romneyja.

Različiti pogledi

Promatrači smatraju da Mitchell ima drugačiji pogled na vanjsku politiku od aktualnog predsjednika Donalda Trumpa, ali njegovi se pogledi slažu s taktikom koju provodi državni tajnik Rex Tillerson, osobito kada je u pitanju američka politika prema Rusiji.

Prema jednom, dosta tajnovitom, dokumentu iz State Departmenta, Tillerson želi pokazati Rusiji da će agresivni potezi Moskve naići na agresivne poteze iz Washingtona. Na primjer: kada Rusija poduzme neku oštriju akciju protiv američkih interesa, poput slanja oružja talibanima u Afganistanu, Washington će žestoko uzvratiti.

Taj dokument (doktrina) treba zaštititi strateške interese SAD-a. Tako Tillerson i njegova ekipa žele zaustaviti rusku trgovinu sa Sjevernom Korejom, žele imati bolju koordinaciju s Rusijom u Siriji u borbi protiv oružane skupine Islamska država Irak i Levant te žele vise razumijevanja oko jačanja “…sofisticiranog arsenala kibernetičkog oružja”.

Tillerson naglašava važnost strateške stabilnosti s Rusijom, pri čemu će mu desna ruka biti upravo Mitchell. Problem je u tome što predsjednik Trump ima rezervi prema ovom planu, kojeg može odbaciti u bilo kojem trenutku. Ova doktrina, sastavljena od tri taktička dijela, slična je strategiji koju je administracija predsjednika Baracka Obame stvorila 2015. godine, ponajviše zbog ukrajinske krize.

Posebna pažnja

Glavna razlika između trenutne politike State Departmenta prema Rusiji i strategije iz Obaminog doba je u tome što se Tillersonova doktrina izričito ne obvezuje na jačanje otpora Moskvi u zemljama koje su ruski susjedi.

Prije dvije godine Obamina administracija (projekat je vodila njegova savjetnica za Rusiju Celeste Wallander) tražila je od zemalja Istočne i Središnje Europe da budu “otpornije na ruske taktike”, a takva se politika željela provesti kroz razne programe izgradnje demokratskog društva te razvojem NATO-vih zajedničkih snaga za visoku pripremljenost, u okviru kojih je u Poljskoj u lipnju 2015. godine održana velika vojna vježba.

State Department pod Tillersonom, a sada i pod Wessom Mitchellom, kada je u pitanju Istočna Europa, ipak će provoditi politiku potpore zemljama iz te regije, iako to nije konkretno navedeno na papiru, rekla je glasnogovornica Državnog tajništva prije dva dana.

Tillerson je tijekom nedavnog svjedočenja u Senatu rekao da će se “…osobito voditi pažljiva politika prema zemljama koje mi u Europi vidimo da su najranjivije na rusko miješanje”. Među te zemlje spadaju i one s jugoistoka Europe, prije svega Srbija te Bosna i Hercegovina. Za Crnu Goru se smatra da je problem riješen, ali Amerikanci će biti vrlo oprezni zbog mogućih pokušaja da se ruski interesi ponovno nametnu najmlađoj članici NATO saveza.

Nominacija jednostavno – nema

“Postavljanje Wessa Mitchella za vodećeg diplomatu za europska pitanja značit će i snažniji američki otpor ruskim utjecajima i na Balkanu”, rekao je za Al Jazeeru izvor iz State Departmenta, koji želi ostati neimenovan.

Za Tillersona, koji je iznimno uključen u stvaranje nove doktrine američke vanjske politike, važno je da ima potporu ministra obrane, generala Jamesa Mattisa, tako da se njih dvojica pojavljuju sve više kao nova snaga unutar Trumpove administracije.

Jedan od problema američke vanjske politike je neučinkovitost Bijele kuće kada su nominacije na pojedina važna mjesta u pitanju. Jednostavno ih – nema. Zato mnogi pozdravljaju senatsko prihvaćanje nominacije Wessa Mitchella na mjesto pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Izvor: Al Jazeera