Wesley Clark ulaže milijarde na Kosovo

Clark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije (AFP)

Penzionirani američki general Wesley Clark, glavnokomandujući NATO-a u vrijeme rata na Kosovu, planira povratak na tu teritoriju, težak više milijardi dolara, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Wirtschaftsblatt.

Clarkova kanadska firma Enviditi, koja investira u sektor energetike, uputila je upit za dobijanje licence za eksploataciju uglja na zapadu Kosova.

Enviditi želi od dobijenog uglja proizvoditi sintetičko gorivo i namjerava investirati 5,6 milijardi dolara u narednih šest godina, ukoliko dođe do realizacije posla, naveo je bečki list.

Clarkova firma računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla proizvoditi do 16 miliona litara, ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve.

Rezeve uglja na Kosovu se, kako dodaje Wirtschaftsblatt, procjenjuju na blizu 14 miliona tona.

‘Ugalj do likvidnosti’

Bivši američki general njeguje odlične odnose s Vladom kosovskog premijera Hashima Thacija, ukazao je list, dodajući kako je Ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanka s predstavnicima kompanije Enviditi, ali da je sve dalje u vezi s licencom u nadležnosti Vlade.

Direktor Enviditija Jeff Brookman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želio otkrivati detalje.

Prednost metode “ugalj do likvidnosti”, na koju se oslanja Enviditi, jeste to što se mogu koristiti nalazišta uglja na većoj dubini. Ova kompanija ima sličan projekat u Mongoliji, gdje je otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta s dokazanim nalazištima uglja.

Alternativna energija

Metoda proizvodnje goriva iz uglja poznata je još od Drugog svjetskog rata i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cijena nafte. Međutim, proizvodi relativno mnogo štetnih gasova, jer se ugalj podzemno sagorijeva do gasnog stanja, a potom pretvara u tečnost.

Završni proizvod nije lošiji od dizela prema termičkim osobinama, a može biti korišten i za proizvodnju struje, đubriva i plastike, naveo je Wirtschaftsblatt.

Clark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije.

On je direktor u američkoj firmi SoloPower, a u finansijskom svijetu SAD-a drži više mjesta kao član upravnog odbora.

Izvor: Agencije