Werhofstadt želi kombinaciju sankcija i saradnje s Rusijom

Ekonomska saradnja i vizna liberalizacija podjednako su bitni kao i politička akcija protiv ruskog predsjednika, smatra Guy Verhofstadt (EPA)

Vodeći evropski poslanik Guy Verhofstadt izjavio je kako želi da Evropska unija proširi sankcije protiv Kremlja ukoliko bude neophodno, ali je, takođe, insistirao na široj strategiji u odnosima sa Rusijom.

Lider parlamentarne grupe ALDE evropskih liberalnih stranaka podržao je proterivanja ruskih diplomata iz zemalja članica EU-a, ali je kazao da “to nije dovoljno”.

On je za Associated kazao da su ekonomska saradnja i vizna liberalizacija podjednako bitni, kao i politička akcija protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih najbližih saradnika.

Kao u vrijeme detanta

On je uporedio helsinški proces detanta tokom Hladnog rata, kada su kanali komunikacije bili otvoreni uprkos činjenici da su stotine bojevih glava bile uperene jedne prema drugima.

“Zašto ne uspostaviti veliki ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka i istovremeno tražiti, zahtevati promene u ruskom društvu kako bi primjenjivalo vladavinu zakona, demokratiju i slobodu govora, tako da su političke reforme u Rusiji kompatibilne ekonomskoj saradnji koju mi nudimo”, rekao je  Verhofstadt.

Izvor: Agencije