Weekend Media Festival: Kako zadržati najbolje kada svi žele otići

U Rovinju će biti prezentirano i prvo veliko istraživanje o tome koliko su najveće hrvatske kompanije uspješne u upravljanju kadrovima (Weekend Media Festival)

Mediji svakodnevno izvještavaju o crnim godinama u kojima je Hrvatsku, u potrazi za boljim poslom, napustio veliki broj ljudi.

Najviše ih odlazi u Njemačku, a nedavno je objavljeno da se u samo dvije godine tamo iselilo više od 110 tisuća ljudi te da je Hrvatska na petom mjestu po useljavanju u Njemačku. Uz iseljavanje, poslodavci u Hrvatskoj suočavaju se s nizom izazova, od sve većih problema sezonskog zapošljavanja, nekonkurentskih uvjeta u kojima posluju u odnosu na susjedne zemlje u koje radnici odlaze, visokog poreznog opterećenja plaća i tako dalje.

Kako u takvim uvjetima, kao i medijskoj histeriji koja je nastala zbog problema s radnom snagom, zadržati najbolje u kompanijama i privući nove talente, tema je panel rasprave na Weekend Media Festivalu, koji je počeo u četvrtak, a koji okuplja članove uprava i HR direktore najuspješnijih hrvatskih kompanija.

„Želimo prezentirati poslovne prakse iz kojih svi možemo nešto naučiti. Znamo da je stanje izazovno, ali ima i sjajnih primjera i mi želimo njima dati prostora da to znanje podijele. Prezentirat će se dobri primjeri kako napraviti poslovno okruženje u kojem najbolji žele ostati i razvijati se. Diskutirat ćemo i koliko je važna uloga i suradnja HR i PR stručnjaka, znamo li raditi dobre employer branding kampanje ili se svemu tek učimo“, rekao je u saopštenju za javnost Nikola Vrdoljak, direktor programa Weekend Media Festivala.

Najveći izazovi kompanija

Predviđeno je da tokom trodnevnog festivala u Rovinju bude prezentirano i prvo veliko istraživanje agencije 404 i Hendala o tome koliko su najveće hrvatske kompanije uspješne u upravljanju kadrovima.

U situaciji kada se iz Hrvatske iselilo oko 300 tisuća ljudi, nedostatak radne snage, zapošljavanje i zadržavanje najboljih talenata te employer branding među najvećim su izazovima kompanija. „Brendiranje poslodavca“, tzv. employer branding, posljedica je izvorne autentičnosti ili neautentičnosti same kompanije.

Najveći regionalni festival komunikacija je, osim po zanimljivim predavanjima te provokativnim i konstruktivnim raspravama o trendovima u medijskoj industriji, poznat i kao mjesto najbolje zabave.

Ovogodišnji festival donosi pomno osmišljen glazbeni program u duhu Woodstocka, iz vremena kad je glazba postala umjetnost i sredstvo otpora.

Izvor: Al Jazeera