Weber: Zaobilaženje EU-a može biti Pirova pobjeda SAD-a

Iznenadni angažman Richarda Grenella, pa i prvi rezultati, zatekli su mnoge u Evropskoj uniji (Al Jazeera)

Vanjskopolitički ekspert, član Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, Bodo Weber kaže da je generalno svaki sporazum Kosova i Srbije, poput dogovora o avioliniji, dobrodošao, ali smatra da SAD ni sam, ni u “ulozi lidera” ne može dovesti do rješavanja odnosa.

Ocjenjuje za Tanjug da će visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell obezbijediti adekvatno EU vodstvo u postizanju konačnog, “sveobuhvatnog i održivog” rješanja.

“Jedini način za postizanje sveobuhvatnog i održivog sporazuma između Kosova i Srbije, koji ima karakter mirovnog sporazuma, jeste kroz dijalog koji vodi EU i uz perspektivu članstva za Srbiju i Kosovo. SAD to ne može uraditi”, kaže Weber.

Iznenadni angažman specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog Srbije i Kosova, pa i prvi rezultati, zatekli su mnoge u EU, a komentari analitičara su prilično rezervirani.

Rješenje u političkom dijalogu

Weber navodi da se prije bilo kakve ocjene dogovora o avioliniji – koji smatra “dobrodošlim” u situaciji kada “godinama gotovo da nema nikakvog napretka u političkom dijalogu” i pod uslovom da je od koristi za svakodnevni život svih građana Kosova i da doprinosi odnosima Srbije i Kosova – mora vidjeti “šta je tačno dogovoreno” i sačekati njegovu primjenu.

“Ono što za sada znamo jeste da sporazum, odnosno dva sporazuma [između Srbije i Lufhanse i KFOR-a / Kosova i Lufthanse) podsjećaju na statusno neutralne bilateralne sporazume dogovarane početkom tehničkog dijaloga, a već smo vidjeli da to ne može biti put ka rješavanju problema statusa između Srbije i Kosova”, ocjenjuje Weber.

Njemački analitičar naglašava da rješenje u odnosima između Srbije i Kosova leži u političkom dijalogu i sveobuhvatnom dogovoru, koji, prema njegovom mišljenju, mora biti zasnovan na jasnim principima, odnosno crvenim linijama definiranim od Zapada.

“Ukoliko zaobiđete EU, visokog predstavnika Borrella i ključne članice, kao što je Njemačka, koju i provocirate pregovorima s Lufthansom i potpisivanjem sporazuma u ambasadi SAD-a u Berlinu, mali napredak može biti pretvoren u Pirovu pobjedu”, upozorava Weber.

Ništa ne može zamijeniti EU

Weber ukazuje na činjenicu da je uloga SAD-a u dijalogu Srbije i Kosova važna kao uloga “glavnog partnera EU-a”, koji je i do sada podržavao proces.

“SAD, uključujući i ambasadora [Richarda] Grenella, mora shvatiti da ‘Amerika na prvom mjestu’, a pogotovo ‘samo Amerika’, nije put za uspjeh na Zapadnom Balkanu. Pokazalo se u prethodnim dekadama da je jedni način za uspjeh u regiji šatl-diplomatija Washingtona, na osnovu koalicione saradanje sa zemljama članicama EU-a”, navodi Weber.

Na pitanje šta očekuje od angažmana novog šefa diplomatije EU-a Borrella, koji sljedeće sedmice dolazi u posjetu Prištini i Beogradu, Weber naglašava da ništa ne može zamijeniti EU u rješavanju “kosovskog pitanja”.

Podsjeća da se Zapadni Balkna nalazi u “EU dvorištu” i ponavlja da se rješenje odnosa Srbije i Kosova traži kroz EU vodstvo i perspektivu članstva u EU.

“Niti će Srbija, niti Kosovo postati 51. država SAD-a, niti Trumpova administracija, odnosno izaslanik Grenell, to nude. Potrebno nam je vodstvo EU-a, zasnovano na EU liberalno-demokratskim vrijednostima i principi naučeni tokom dvedesetih, kao što je princip da nema rješenja po eničko-teritorijalnim osnovama”, kaže Weber.

Ubijeđen je da je Borrelll osoba koja može obezbijediti takvo vodstvo i popraviti “veliku štetu”, koju je njegova prethodnica Federica Mogherini napravila kada je u pitanju kredibilitet EU-a na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije